Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obvezna izolacija ob okužbi s koronavirusom zaenkrat ostaja

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 08. 2022 / 12:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2022 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obvezna izolacija ob okužbi s koronavirusom zaenkrat ostaja
Odpravi izolacij nasprotuje tudi minister za zdravje Bešič Loredan. FOTO: Pixabay

Obvezna izolacija ob okužbi s koronavirusom zaenkrat ostaja

Predlogu ZZZS o odpravi obveznih izolacij za okužene s koronavirusom zaradi visokih stroškov nadomestil za bolniške odsotnosti v delovni skupini za klinično obravnavo in zdravljenje NIJZ zaenkrat nasprotujejo, saj izolacije zmanjšujejo širjenje epidemije koronavirusne bolezni, odpravi izolacij pa nasprotuje tudi minister za zdravje Bešič Loredan.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaprosil za presojo, če je posameznik v primeru okužbe s koronavirusom res utemeljeno samodejno podvržen ukrepu izolacije in posledično odsotnosti z dela, poroča STA.

V zadnjih treh letih je bilo izplačanih zelo veliko nadomestil za bolniško odsotnost.

Ob tem so navedli, da so bili posamezniki v letu 2020 zaradi koronavirusne bolezni skupno bolniško odsotni 555.937 dni, leta 2021 1.073.891 dni, v letošnjem letu do 1. julija pa 1.284.369 dni. Zaradi izolacij ob okužbi s koronavirusom pa je ZZZS v letu 2020 izplačal 43.343.762, leta 2021 83.680.408, in v letošnjem letu do 1. julija 107.578.188 evrov nadomestil za bolniško odsotnost.

Kot poudarjajo, so podatki zaskrbljujoči, kajti poraba namenskih sredstev za zdravstveno varstvo je po njihovem mnenju pomembna vsebina, ki jo je treba regulirati, »če tega ukrepa klinična oblika in intenzivnost bolezni morda ne zahteva več«.

Ukrep izolacije na koronavirus pozitivnih posameznikov sodi med pomembne epidemične ukrepe, ki zmanjšajo širjenje virusa v populaciji.

V posvetovalni skupini za spremljanje koronavirusa pa soglasno menijo, da ukrep izolacije na koronavirus pozitivnih posameznikov sodi med pomembne epidemične ukrepe, ki zmanjšajo širjenje virusa v populaciji in je še vedno del strategije večine držav, pa tudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Evropskega centra za nalezljive bolezni (ECDC) in ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Člani skupine ob tem še pojasnjujejo, da raziskave ne kažejo pomembnih razlik v trajanju kužnosti med v Sloveniji in Evropi trenutno razširjeno koronavirusno različico omikron ter prejšnjimi različicami koronavirusa.

Nalaganje
Nazaj na vrh