Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravstvene težave otrok in odraslih v poletnih mesecih

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 04. 08. 2022 / 14:31
Oznake: Covid, Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravstvene težave otrok in odraslih v poletnih mesecih
Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Tatjana Grmek Martinjaš in družinska zdravnica Neža Starič spregovorili o najpogostejših zdravstvenih težavah bolnikov v poletnih mesecih. FOTO: Pixabay

Zdravstvene težave otrok in odraslih v poletnih mesecih

Poleti se pri bolnikih kaže vse več zdravstvenih težav zaradi dehidracije in pikov žuželk. Zdravniki svetujejo pitje zadostne količine vode in izogibanje zunanjim aktivnostim v času vročine. V ZD Ljubljana ocenjujejo, da je pikov za okoli četrtino več kot prejšnja leta.

V zadnjem letu je prav tako presenetljivo veliko pikov komarjev, zaradi katerih se nekateri starši otrok na zdravstvene službe obračajo tudi ponoči, je v izjavi za medije pojasnila vodja Pediatrične nujne medicinske pomoči (PNMP) Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš.


Najpogostejši so piki os in čebel

V primeru pika čebele je po njenih besedah treba nežno odstraniti želo, nato pa območje pika hladiti z obkladki, priporočeni so obkladki z v vodi raztopljeno sodo bikarbono, ki izniči čebelji strup. Oteklina se običajno pojavi naslednji dan, do resnejših zapletov, kot so vnetja, pa lahko pride tretji dan. V tem primeru je treba poiskati pomoč zdravnika, sicer pa ta običajno ni potrebna.

Ob piku os žrelo običajno ne ostane v koži, zato ga ni treba odstraniti. Navodila za prvo pomoč so enaka kot pri piku čebel. Grmek Martinjaševa ob tem svetuje uporabo mazila, ki vsebuje antihistaminik.

Dehidracija otrok

Pediatri poleti pri otrocih beležijo tudi večje število dehidracij, ki so najpogosteje posledica črevesnih okužb. »Tako odrasli kot otroci bruhajo in driskajo, seveda pa otrok hitreje dehidrira kot odrasel,« je opozorila.

Do dehidracije otrok lahko v poletnem času pride tudi zaradi vročine. Svetovala je pazljivost in poudarila, naj starši otrok ne puščajo v pregretih avtomobilih.

V teh primerih poudarja pomen nadomeščanja izgubljene tekočine. Staršem svetuje, da kakšno uro počakajo, nato pa otroku tekočino dajejo po požirkih. Priporoča rahlo slano in rahlo sladkano pijačo. Kasneje, ko otrok preneha bruhati, pa pri izbiri pijače ni omejitev, je dodala.

Najbolj primerna je voda. FOTO: Pixabay

Težave tudi pri odraslih

Vse več težav zdravniki opažajo tudi pri odraslih, še posebej v času vročinskih valov. V teh obdobjih so najbolj ogroženi kronični bolniki in starejši, zato je pomembno, da jim posvetimo posebno pozornost, je povedala družinska zdravnica Neža Starič.

»Starejši nekoliko slabše zaznavajo žejo in po navadi čez dan zaužijejo premalo tekočine,« je pojasnila.

Pri kroničnih bolnikih pa po njenih besedah ob vročini lahko pride do poslabšanja njihovega zdravstvenega stanja, predvsem pri bolnikih s srčno-žilnimi obolenji, s kroničnimi obolenji pljuč in sladkornih bolnikih.

Znaki pregretja

Simptomi pregretja telesa, pri čemer lahko pride do resnega zapleta vročinske kapi, so hud glavobol z bruhanjem, slabost, pogoste so motnje zavesti in krč. V primeru naštetih simptomov svetuje takojšen klic na številko nujne medicinske pomoči 112, saj je lahko posledica tudi smrt.

Naštetim ogroženim skupinam svetuje zaužitje dovolj velike količine tekočine, prav tako vsem ostalim.

Najbolj primerna je voda, neprimerne pa so sladke gazirane pijače, prav tako tudi alkoholne pijače in kava, ki povzročajo povečano odvajanje vode s telesa. Pomembno je tudi, da se čez dan zadržujete v hladnih prostorih, pri hlajenju si lahko pomagate s hladnimi obkladki. (Neža Starič)

Še vedno veliko primerov Covida-19

Na vprašanje, če tudi v svoji ambulanti ob poletnem porastu števila okuženih z novim koronavirusom beleži večje število pacientov z okužbo, je Staričeva dejala, da letošnje poletje res beležijo večje število primerov okužb. Njeni opredeljeni pacienti so v večji meri predstavniki mlajše delovno aktivne populacije, zato jih je zaradi okužbe s koronavirusom trenutno veliko bolniško odstotnih.

Kupi v trgovini

Kip sv. Anton 32 cm
Svetniki
46,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh