Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od danes spremembe pri odmeri najnižjega nadomestila za bolniško

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 04. 2022 / 08:00
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2022 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od danes spremembe pri odmeri najnižjega nadomestila za bolniško
Danes stopa v veljavo spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. FOTO: Bor Slana/STA

Od danes spremembe pri odmeri najnižjega nadomestila za bolniško

Z današnjim dnem stopa v veljavo spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki prinaša spremembe pri odmeri najnižjega nadomestila za bolniško odsotnost v višini 60 % minimalne in ne več zajamčene plače.

Za zdravstveno blagajno to pomeni okoli pol milijona evrov dodatnih obveznosti. Po ugotovitvah predlagateljev iz vrst opozicije uporaba zajamčene plače kot meje za najnižje nadomestilo ni predstavljala pravne praznine, je pa botrovala neustrezni zakonski ureditvi. Po njihovem je to pomenilo kršitev pravic do socialne varnosti, saj se znesek zajamčene plače v primerjavi z minimalno in drugimi socialnimi transferji ni več usklajeval z rastjo življenjskih stroškov.

Novela zakona o posebnih pravicah žrtev osamosvojitvene vojne

Danes je začela veljati tudi novela zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991, ki širi pravico do pavšalne odškodnine na družinske člane civilnih žrtev osamosvojitvene vojne, poroča STA. Po neuradnih ocenah gre za 10 otrok in 15 zakoncev ali staršev žrtev. Zahtevo za priznanje pavšalne odškodnine na podlagi zakona lahko upravičenci vložijo v šestih mesecih od uveljavitve zakona.

Sprememba zakona o varstvu pred požarom

Obenem z današnjim dnem začenja veljati sprememba zakona o varstvu pred požarom, ki vzpostavlja financiranje standardiziranih gasilskih zavarovanj gasilcev, njihovih vozil, opreme in objektov, katerih financiranje je z razbremenitvijo občin prevzela država. Veljati pa je začel tudi zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU) s ciljem pospeševanja in kakovostne rasti znanstvenih ved ter učinkovitejšega vključevanja v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj regije. Ustanoviteljica PAZU je država, izvrševalka ustanoviteljskih pravi in obveznosti pa vlada.

Nalaganje
Nazaj na vrh