Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V mariborskem UKC 450 zaposlenih bolniško odsotnih [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 11. 2021 / 12:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V mariborskem UKC 450 zaposlenih bolniško odsotnih [VIDEO]
FOTO: Twitter/UKC Maribor

V mariborskem UKC 450 zaposlenih bolniško odsotnih [VIDEO]

V naših bolnišnicah je danes zasedenih 887 navadnih in 275 intenzivnih postelj. Skupaj se torej zaradi covida-19 v naših bolnišnicah zdravi 1162 oseb. Postelj za intenzivno nego pa je na ravni države skupaj na voljo 288. Še 17 oseb pa je boj z boleznijo izgubilo.

Na današnji novinarski konferenci o covid-19 razmerah v državi sta sodelovala glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan in strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin, ki je med drugim opozoril na veliko bolniško odsotnost njihovega kadra.

53 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo

V UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 191 pacientov. Povprečna starost pacientov na akutnih oddelkih je 68,78 let. Povprečna starost pacientov na enoti intenzivne terapije (EIT) pa je dobrih 66 let. Intenzivno terapijo sicer potrebuje 53 pacientov, od tega jih je 11 polno cepljenih (20,75 %). »To je ogromen napor za vse naše zaposlene. Približujemo se našemu maksimalnemu limitu. Število intenzivnih postelj je merilo, na katerem se lahko vse prelomi. Situacija je dodatno otežena tudi zato, ker epidemija traja že več kot leto in pol. Kader je izmučen.«


Bolniško odsotnih kar 450 zaposlenih

Kot je poudaril Vogrin, imajo v bolniškem staležu trenutno kar 450 zaposlenih. »Zaradi tega je naše delo še dodatno oteženo. Osebje je izčrpano. Najbolj nas je strah, ker ne vemo, kako dolgo lahko zaposleni še zdržijo v takšnem tempu.« Ob tem je opozoril na porast obiska njihovega urgentnega. Povedal je še, da bodo enega pacienta preselili v Slovenj Gradec, da bi na ta način omogočili dodatno posteljo za bolnika, ki bi potreboval nujno pomoč.

Včeraj je bilo ob 2730 testih potrjenih 1389 novih okužb, kar je manj kot v nedeljo pred enim tednom, ko je bilo potrjenih 1.818 okužb. Po podatkih NIJZ je aktivno okuženih več kot 44.700 oseb.

Ena šola ima pouk na daljavo

Glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan je povedal, da so od uveljavitve novega odloka glede samotestiranja otrok v šolah oziroma v preteklem tednu na področju šolstva izvedli 43 nadzorov, pri čemer so v 5 primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja določil odloka, in sicer: »šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobila soglasje s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasja, niso ustrezno uredile izobraževanje na daljavo. V vseh omenjenih primerih smo izdali ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja.« Dodal je, da v enem primeru šola odločbe ni upoštevala, zaradi česar so z odredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. 12. 2021 oziroma do ureditve nepravilnosti, izvaja šolanje na daljavo.

Šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti dolžni spoštovati in izvajati. (dr. Simon Slokan, glavni šolski inšpektor)

Šole in ravnatelji niso sprejeli ukrepov

Ob dejstvu, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranja kljub vsem informacijam in pojasnilom strokovnjakov ne strinjajo je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti dolžni spoštovati in izvajati. »Pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice čutijo otroci. Starše zato ponovno pozivam, bodimo odgovorni in otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah.«

 

 



Nalaganje
Nazaj na vrh