Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samotestiranje večinoma potekalo brez težav

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 11. 2021 / 20:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 20:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Samotestiranje večinoma potekalo brez težav
FOTO: Pexels.

Samotestiranje večinoma potekalo brez težav

Učenci in dijaki so danes, 17. novembra, začeli v šolah obvezno samotestiranje na koronavirus. Po prvih podatkih večjih zapletov in težav ni bilo zaznati.

Na slovenskih osnovnih šolah so bili ravnatelji večinoma zadovoljni s potekom današnjega dneva. Na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je za STA povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. 

Mnogi so postopek vadili v preteklih dveh dneh že doma. »Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so z nestrpnostjo pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim,« je dejala ravnateljica.

Pred nekaterimi šolami so se sicer zbrale manjše skupine staršev. Na območju celotne države so po doslej zbranih podatkih Generalne policijske uprave ugotovili tri kršitve javnega reda.

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa. Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli.

Ravnatelji so ministrstvo sicer znova pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvo predlogu ni sledilo. Lahko pa šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri samotestiranju pri učencih prvega triletja osnovnih šol.

Nujen ukrep za ohranjanje odprtih osnovnih in srednjih šol

Pediatri sicer zagotavljajo, da je samotestiranje povsem neboleče in ne pušča nobenih posledic. Velika vloga staršev pa je, kako ukrepe predstavijo otrokom. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar poudarja, da gre pri samotestiranju učencev in dijakov za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol. Podatki namreč kažejo, da so šole najpogostejša lokacija stika z visokorizično osebo, največ okužb pa se zgodi v družinskem krogu, v službi in v šolah. »Številke v teh dneh so jasne, med okuženimi imamo dva vrhova. Prvi je med 5. in 15. letom, drugi je med 24. in 45. letom,« je v torek pojasnil minister za zdravje.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes na družbenem omrežju Twitter zapisala: »Iskrena hvala vsem, ki razumete, pomagate šolnikom, da lahko otrokom v tem zahtevnem Covid-19 obdobju na varen način še naprej prenašajo znanje v prostorih šol.«


Nalaganje
Nazaj na vrh