Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S septembrom višji znesek mašnega daru

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 09. 2022 / 11:32
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
S septembrom višji znesek mašnega daru
Za mašni dar bomo odslej odšteli 23 evrov. FOTO: Tatjana Splichal

S septembrom višji znesek mašnega daru

Kot so škofje sklenili na 130. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) na Rakovniku 9. maja letos, je s septembrom začela veljati nova višina daru za mašo.

Znesek mašnega štipendija (oziroma daru za mašo) je po vseh škofijah enak. Do konca avgusta je znašal 20 €, s septembrom pa 23 €. Mašni štipendij za gregorijanske maše je po novem 750 €.

Kaj je mašni dar?

Kot je zapisano v zgibanki »Radi bi naročili mašo, vendar …?«, ki jo je leta 2014 izdala Škofija Koper, je mašni dar denarni prispevek, ki ga darovalec daruje, ko naroči mašni namen, z njim pa izraža podporo poslanstvu Cerkve in hkrati skrbi za vzdrževanje duhovnikov in njihovega dela. Višino mašnega dar določijo krajevni škofje na ozemlju države.

Duhovnik ne sme ...

Duhovnik ne sme zahtevati več, kot je določeno, ima pa pravico prostovoljno sprejeti višji ali tudi nižji mašni dar. Duhovniki so zelo spodbujeni, naj mašujejo po namenu vernikov, zlasti slabše situiranih, tudi če za namen niso prejeli nobenega daru.

23 € je od danes višina mašnega štipendija (daru za maše) po vseh (nad)škofijah v Sloveniji.

Kako naročiti mašni namen?

Mašni namen je možno naročiti pri vsakem duhovniku. Duhovnika, ki ga je sprejel, veže dolžnost, da opravi mašo sam ali pa drugi duhovnik. Marsikje poznajo običaj, da se naročen mašni namen opravi tudi izven domače župnije. Te mašne namene duhovniki posredujejo škofu ali duhovnikom, ki nimajo dovolj mašnih namenov. Tako mašni namen ni le izraz skrbi za domačega, temveč za vse duhovnike.

Kaj je mašni namen?

Mašni namen je namen, po katerem duhovnik daruje mašo na prošnjo darovalca. Mašni nameni so lahko različni – najpogosteje darujemo maše za rajne sorodnike, zelo primerno in priporočljivo pa je tudi, da za mašne namene določimo tudi potrebe živih, Cerkve, sveta in tudi osebne namene. Mašni nameni so lahko tudi v zahvalo, v čast ali v obliki prošnje.

Izkušnja škofa Šuštarja

»Maše lahko darujemo za pokojne, pa tudi za žive sorodnike in prijatelje, za blagoslov v družinah, ob rojstvu otrok, godovih in rojstnih dnevih prijateljev, boleznih in preizkušnjah, za domovino, v molitvi ob svetovnih problemih, za življenje in delo v Cerkvi … in še za mnoge druge namene. Imam izkušnjo, ko sem naenkrat od ene družine prejel tudi po 20 ali 30 darov za maše za zelo različne namene,« je lani v Družini, v rubriki Škofje vam odgovarjajo, zapisal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Kupi v trgovini

Razprodano
Maša za mesto Arras
Proza
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh