Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od januarja 2023 v Slovenijo tudi alžirski plin

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 11. 2022 / 14:29
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 14:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od januarja 2023 v Slovenijo tudi alžirski plin

Od januarja 2023 v Slovenijo tudi alžirski plin
Pogodbo o dobavi zemeljskega plina sta podpisala predstavnika slovenskega podjetja Geoplin in alžirske družbe Sonatrach. FOTO: Twitter Vlada RS
Slovenija bo glede na današnji podpis pogodbe v prihodnjih treh letih dobivala zemeljski plin iz Alžirije. S tem si je naša država zagotovila dodatno zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom v obsegu približno ene tretjine letnih potreb oziroma 300 milijonov kubičnih metrov plina, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

»S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo,« je ob podpisu dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Nadaljevanje sodelovanje in nadgradnja 

Kot je še poudaril Kumer, je cilj, da danes podpisano pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz »še nadgradimo in povečamo oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije. Prav tako vidimo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in seveda izmenjavo dobrih praks na teh področjih«.

Odprtje veleposlaništev?

Obiska v Alžiriji se udeležuje tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je med drugim srečala z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis Memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije.

»Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama,« je poudarila ministrica. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike, so še zapisali na zunanjem ministrstvu.


Nalaganje
Nazaj na vrh