Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V nemških gospodinjstvih pozimi naj ne bi zmrzovali

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 08. 2022 / 13:15
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
V nemških gospodinjstvih pozimi naj ne bi zmrzovali
FOTO: Pixabay

V nemških gospodinjstvih pozimi naj ne bi zmrzovali

V marsikateri evropski državi s strahom gledajo proti prihajajoči jeseni in zimi, saj se bojijo, kako bo z dobavo ruskega zemeljskega plina. Po podatkih, ki so jih v torek objavili evropski operaterji skladišč plina, so nemška skladišča plina ob koncu minulega tedna dosegla več kot 80-odstotno zapolnjenost zmogljivosti.

Podatki zbirnega popisa skladišč plina, ki so jih objavili z zamikom, so namreč v nedeljo zjutraj pokazali, da je skupna zasedenost skladišč plina 80,14-odstotna. Nemški cilj je, da morajo biti skladišča čez dober mesec, do 1. oktobra, napolnjena vsaj 85-odstotno, do 1. novembra pa vsaj 95-odstotno. Cilj 75-odstotne zasedenosti so dosegli več kot dva tedna pred rokom.

Možne razlike med regijami

Izvršni direktor Trading Hub Europe (THE) Torsten Frank je napovedal, da bo splošni cilj dosežen, a bo prišlo do razlik med regijami. »Številne skladiščne prostore bomo lahko napolnili do 95 odstotkov do novembra, vendar ne vseh,« je povedal za torkov časopis Rheinische Post. Medtem ko v Nemčiji naj ne bi bilo splošnega pomanjkanja, regionalnega pomanjkanja ni mogoče izključiti, je dejal.

»V gospodinjstvih ne bodo zmrzovali«

Frank je po poročanju dpa zatrdil, da to ne bi vplivalo na gospodinjstva: »Dobro napredujemo pri skladiščenju in zmanjševanju porabe. Prepričan sem, da ljudem v zasebnih hišah to zimo ne bo treba zmrzovati.«

Vzdrževalna dela na plinovodu Severni tok 1

Ruski Gazprom je medtem v petek sporočil, da bo od 31. avgusta dostava po ključnem plinovodu Severni tok 1, ki poteka pod Baltskim morjem, ustavljena zaradi vzdrževalnih del za tri dni. Ko bodo dela končana, bodo ponovno črpali 33 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, kar ustreza 20 odstotkom zmogljivosti, so sporočili iz Gazproma.


Nalaganje
Nazaj na vrh