Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od vrhunskega odbojkarja do meniha: francoski športnik vstopa v redovno skupnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 04. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 07:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od vrhunskega odbojkarja do meniha: francoski športnik vstopa v redovno skupnost
Ludovic Duée, kapetan novih francoskih odbojkarskih prvakov, kluba Saint-Nazaire. FOTO: Instagram/snvba_officiel

Od vrhunskega odbojkarja do meniha: francoski športnik vstopa v redovno skupnost

Ludovic Duée, 32-letni kapetan novih francoskih odbojkarskih prvakov, kluba Saint-Nazaire, zaključuje športno poklicno pot: po nedeljski zmagi v finalu francoskega odbojkarskega prvenstva proti Toursu se bo pridružil redovnim kanonikom Matere Božje v opatiji Lagrasse.

Kot poroča spletni portal La Croix International, omenjena skupnost živi po Pravilu sv. Avguština ter svoje življenje posveča bogoslužju in evangelizaciji pred drugim vatikanskim koncilom.

Duée je bil vzgojen v katoliški družini, med koronaepidemijo pa je odkril kanonike, katerih opatija je bila nedaleč od kraja, kjer je športnik živel v Narbonnu. 1,92 m visoki športnik je krajši čas bival med menihi, ki so bili po njegovih besedah »zelo gostoljubni, prijazni in dinamični« ter da so imeli odgovore na številna njegova bivanjska vprašanja.

Od strogega Očeta do ljubečega Boga

Srečanje z njihovo duhovnostjo je spremenilo tudi Ludovicov odnos z Bogom: »Od strogega Očeta, ki vse kaznuje, sem prešel k ljubečemu Bogu. Ugotovil sem, da me Bog ljubi in da čaka le na eno stvar: da bi Ga tudi jaz ljubil. To je bil temelj mojega potovanja.«

Kanoniki /Matere Božje v opatiji Lagrasse/ so sveži in dinamični, vse prej kot strogi.

Odbojkar, ki zdaj kot poklicni športnik odhaja v pokoj, si želi poglobiti svojo vero, zato namerava vstopiti v opatijo Lagrasse. Všeč mu je njihova odprtost do sveta. »Kanoniki so sveži in dinamični, vse prej kot strogi,« je Duée pojasnil v pogovoru za medije.

Skupnost odlikujejo raznolike dejavnosti in razblinjanje stroge podobe, ki jo pogosto povezujejo s tradicionalističnim bogoslužjem. V škofiji Carcassonne-Narbonne na jugu Francije se kanoniki, vedno odeti v redovna oblačila, ukvarjajo z »družbenim apostolatom«: igrajo odbojko s krajevno ekipo in spremljajo migrante v tamkajšnjem sprejemnem centru za prosilce za azil. Obiskujejo tudi bolnišnice in se ukvarjajo z mladimi. Na desetine vernikov vsak dan obišče opatijo, da molijo v tišini, opravijo sveto spoved ali pa obiščejo bogato samostansko knjižnico.

Francoski odbojkar kot poklicni športnik odhaja v pokoj. FOTO: Shev123/Wikipedia

Dolga pot razločevanja

Duée bo v skupnosti najprej postal »postulant«: nekaj mesecev bo med kanoniki živel kot laik in se v tem času seznanil s Pravilom sv. Avguština. Po koncu »opazovalnega obdobja« lahko postulanti za leto dni vstopijo v noviciat in si že nadenejo značilni habit skupnosti. Več kot pet let po prihodu v opatijo ter študiju filozofije in teologije lahko kandidati končno izrečejo večne zaobljube in postanejo polnopravni člani redovne skupnosti v opatiji Lagrasse. Nekdanji vrhunski športnik torej stopa na dolgo pot razločevanja.

Skupnost redovnih kanonikov, ustanovljena leta 1971, želi biti »gostoljuben obraz Cerkve«.

Skupnost redovnih kanonikov je bila ustanovljena leta 1971 v škofiji Gap v Visokih Alpah, po papeškem pravu je bila priznana leta 1997. Leta 2004 se je 24 redovnikov preselilo v Lagrasse. Opatija trenutno šteje 39 članov. »Smo menihi, ki imamo radi zunanje motnje,« pravi namestnik priorja skupnosti, p. Michel, ki tudi sam spremlja številne pare, in poudarja: »Želimo biti gostoljuben obraz Cerkve.«

Nalaganje
Nazaj na vrh