Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od začetka arabske pomladi emigriralo že sto tisoč koptov

Objava: 29. 09. 2011 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Od začetka arabske pomladi emigriralo že sto tisoč koptov

Če se bo izseljevanje nadaljevalo, se bo koptska skupnost v Egiptu v naslednjem desetletju skrčila za tretjino.

Od padca Mubarakove vlade marca letos je Egipt zapustilo že več kot sto tisoč koptskih kristjanov, kot izsledke na podlagi lastnih raziskav navaja 'Egiptovska zveza za človekove pravice' iz Kaira. Po ocenah direktorja omenjene organizacije, Naguiba Gabriela, bi lahko število izseljenih kristjanov do konca leta naraslo na 250.000.

Če se bo izseljevanje nadaljevalo v enakem tempu, se bo koptska skupnost v Egiptu v naslednjem desetletju skrčila za tretjino, pri čemer velja poudariti, je še povedal Gabriel, da krščanska skupnost velja za 'gospodarski steber države'.

Koptski kristjani ne odhajajo prostovoljno, pojasnjuje direktor človekoljubne organizacije, pač pa jih v odhod prisilijo ustrahovanja salafističnih skrajnežev in pomankljiva zaščita s strani vlade. Izseljuje se predvsem mlada gospodarska elita med kopti, ki se boji zatiranja s strani militantnih islamistov in omejevanja tako v zasebnem kot tudi poklicnem življenju.

Po navedbah omenjene človekoljubne organizacije se je večina koptov izselila v Združene države Amerike. Okoli 16.000 se jih je ustalilo v Kaliforniji, 10.000 v ameriški zvezni državi New Jersey, 8.000 v New Yorku in okoli 8.000 v ostalih ameriških zveznih državah. Po podatkih, s katerimi razpolaga organizacija, je 14.000 odšlo v Avstralijo, 20.000 pa jih je svojo novo domovino poiskalo v Evropi, predvsem na Nizozemskem, v Italiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Nemčiji in Franciji.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh