Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Zijala do sv. Ane

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 07. 2011 / 08:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Od Zijala do sv. Ane



Nestanovitno vreme s plohami in nevihtami ni naklonjeno daljšim planinskim izletom, zato so v teh dneh bolj uporabne hitreje dostopne izletniške točke. V prejšnji številki Družine smo na kratko predstavili muzej na prostem v Pleterjah, tokrat pa se bomo ustavili na začetku Mirnopeške doline, kjer rečica Temenica drugič zapusti temačno podzemlje. Obisk obeh zanimivosti lahko združimo v en sam izlet, ki nam bo zapolnil poznopomladni dan.

Reka Temenica izvira pri vasi Javorje južno od Litije, od koder teče po plitvi dolini do Trebnjega. Njena pot po površju se kmalu zatem konča pred 407 metrov visokim hribom, na katerem stoji cerkev sv. Ane. Na drugi strani hriba njene vode privrejo na dan pod 35 metrov visoko skalnato steno in v okljukih stečejo proti jugu. Pri Goriški vasi se Temenica drugič skrije v podzemlje, malce južneje pa v zatrepni dolini Luknja še tretjič priteče na plano. Potem zadnjič živahno zavijuga ter se po skupno 27 kilometrih razgibanega toka izlije v Krko.

Do Zijala, drugega rojstnega kraja Temenice v zatrepni dolini pod sv. Ano, lahko pridemo po urejeni pešpoti iz Mirne Peči ali se pripeljemo z avtom. Na koncu doline voda kar prekipeva od življenjske sile, se pretaka med zelenjem in ustvarja otočke. Ko se bližamo skalnati steni, ki se skriva med drevjem, pa šumenje pojenja in nenadoma presenečeni ugotovimo, da vode ni več. Skriva se le še v bruhalniku – veliki luknji ob vznožju stene.



Kažipot ob lesenem mostičku nas usmeri na drugo stran Temenice, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Strma stezica se zapodi naravnost navzgor prek pobočja, kjer z malce previdnosti prispemo do ograjenega razgledišča. Lahkotnejša pot pa zavije ob vodi v levo, se obrne navkreber, vzpne do gozdnega roba, krene v desno in se združi s strmejšo potjo. Od stičišča obeh poti nadaljujemo do ceste Trebnje–Mirna Peč, zavijemo desno in potem na prvem odcepu navkreber. Nad prvo hišo zagledamo vrhnji del hriba z njivami, zidanicami in drevjem, nad katerim se kaže cerkveni zvonik.

Cesta se hitro potegne do zgornjega roba kamnoloma, kjer zavije proti vzhodu. Na ovinku je ob kapelici kažipot, ki vabi proti Vrhtrebnjemu, mi pa nadaljujemo po cesti pod zidanicami in hišami v zaselku Gradišče. Ko se čez nekaj minut pokaže prva možnost, smuknemo navkreber in se mimo zadnje domačije povzpnemo do cerkve.

Podružnična cerkev sv. Ane, ki spada v župnijo Trebnje, je bila prvič omenjena leta 1526. Zadnje dni maja je njeno okolico preraščala visoka trava, ki se je lahno zibala v popoldanskem vetru. Zaradi nje je bila cerkev videti pravljična in hkrati skrivnostna. Kot se zdi skrivnostna tudi zgodovina tega hriba, na katerem je bila v starejši železni dobi prazgodovinska naselbina. Na informativni tabli lahko preberemo, da ima hrib najboljšo strateško lego med dolenjskimi griči. Danes privablja izletnike, nekoč pa je vojščake, zato je bila naselbina na njem utrjena z nasipi, ki so vidni še danes.



Izhodišče: Zijalo.

Dostop: Dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Trebnje–vzhod, od koder nadaljujemo vožnjo proti Mirni Peči. Ko se cesta vzpne v hrib in potem spusti proti Mirnopeški dolini, nas kažipot usmeri v desno skozi vas Jelše do izhodišča.

Višinska razlika: 150 m.

Dolžina vzpona: 30 minut.

Kratek opis poti: Od parkirišča krenemo do bližnje skalnate stene, pod katero na plano privre Temenica. Prek lesenega mostu gremo čez njo innadaljujemo po strmi ali položnejši stezi, ki se višje združita. Potem se vzpnemo do ceste Trebnje-Mirna Peč in z nje po cesti do cerkve sv. Ane. Položna pot je lahka in primerna tudi za družine, na strmejši stezi nad Temenico pa je potrebna previdnost. Pot je opremljena s kažipoti in informativnimi tablami.

Zemljevid: Atlas Slovenije, 1 : 50.000.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh