Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oddaja Ugriznimo znanost praznuje 10 let

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 05. 2020 / 09:52
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oddaja Ugriznimo znanost praznuje 10 let

Desetletnico bodo zaznamovali s posebnimi oddajami in pogledali, kaj se je v tem času spremenilo.

Že deset let lahko vsako četrtkovo popoldne na prvem programu Televizije Slovenija spoznavamo nove dosežke znanosti v oddaji Ugriznimo znanost. Desetletnico bodo zaznamovali s štirimi posebnimi oddajami o znanstvenih področjih, pri katerih se je v minulem desetletju največ spremenilo: vesolje, energija prihodnosti, umetna inteligenca in matične celice.



Zanimive spremembe na znanstvenih področjih

“Ko smo gledali stare oddaje, smo našli tudi nekaj z današnjega vidika morda smešnih podatkov,” razkriva priprave na praznovanje desetletnice ustvarjalka oddaje Anja Čuček. “Leta 2010 je okoli Zemlje krožilo 800 umetnih satelitov. Takrat se nam je zdelo to veliko. Strokovnjake smo zato vprašali, ali nismo dosegli in presegli meje, koliko jih je lahko v vesolju. Danes okoli Zemlje kroži več kot 2000 satelitov, načrtujejo pa še izstrelitev več kot 10.000 novih. Pred 10 leti smo spoznavali matične celice in se spraševali, kaj bi lahko zdravili z njimi. Danes po svetu poteka več kot 6000 registriranih kliničnih študij na različnih področijih.

Na nekaterih smo izredno uspešni tudi Slovenci (regenerativna medicina, srčno popuščanje, hematologija). O samovozečih avtomobilih smo se pred desetimi leti pogovarjali, danes jih lahko srečamo na cesti. Pogledali pa bomo tudi, kako daleč je še do fuzije, čiste in neomejene energije na Zemlji.”

Tudi sicer se v celotni jubilejni sezoni večkrat obračajo v preteklost.

Epidemija ni ustavila ustvarjalnosti

Žal pa je med epidemijo oddaja mirovala, njene ustvarjalke pa so ta čas pripravljale različne prispevke in vsebine za dnevno informativne oddaje, posebno otroško oddajo Izodrom in Infodrom.

Tako bo letos na sporedu le 28 oddaj, kar je vsaj deset manj kot običajno. O koronavirusu oddaj niso pripravili, saj je ta tema zapolnjevala drug program RTV Slovenija. Kljub temu pa so razkrili nekatere zanimive podatke, povezane s karanteno.

“V oddaji o vplivu turizma na jame smo znanstvenike vprašali tudi o tem, kdaj so bile jame nazadnje tako dolgo brez obiskovalcev,” je povedala Anja Čuček. “Izvedeli smo, da so bila v 200 letih, odkar si lahko ogledamo Postojnsko jamo, le 4 obdobja, ko je bila zaprta za dlje časa. Tako je to obdobje posebno tudi za kraške jame in njihovo raziskovanje. V oddaji o tem, koliko prispeva k onesnaževanju letalski promet, smo pogledali, za koliko se je zmanjšalo število letov. Včasih je na dan poletelo okoli 100.000 letal, zdaj le še polovica.”

Čeprav smo lahko v minulih dneh na družbenih omrežjih zasledili nekatere dvome o strokovnosti, pa se na splošno po mnenju Anje Čuček zaupanje v znanost ni zmanjšalo, temveč se zanimanje še povečuje, kar dokazuje tudi letošnja obletnica. “Iskati odgovore z različnih zornih kotov pa odpira možnosti tudi za razvoj področja,” meni ena izmed ustvarjalk oddaje Ugriznimo znanost.



Pogled v zgodovino

Prva oddaja Ugriznimo znanost je bila na sporedu 6. aprila 2010 in od takrat se jih je zvrstilo že 363, vsak četrtek nova. V teh oddajah so podrobneje pogledali 363 znanstvenih tem in gostili več sto vrhunskih slovenskih in tujih znanstvenikov.

Spored posebnih jubilejnih oddaj

Oddaje lahko spremljate na TV SLO 1 vsak četrtek ob 17.30. Štiri posebne oddaje, s katerimi bodo zaznamovali desetletnico, bodo na sporedu ob od 28. maja do 18. junija.

28. 5. 2020: 10 let raziskovanja vesolja

Prva oddaja bo govorila o raziskovanju vesolja, saj je bila prav to tema prve oddaje Ugriznimo znanost. Ustvarjalci oddaje so takrat pod drobnogled vzeli satelite in se spraševali, kakšno je tisto število, ki je še vzdržno. Takrat jih je okoli Zemlje krožilo 800. Danes jih kroži 2600, načrtujejo pa izstrelitev še več 10.000 satelitov.

4. 6. 2020: 10 let iskanja energije prihodnosti

Že več kot 10 let iščemo vir energije prihodnosti. Pred desetimi leti smo v Sloveniji porabili 15 % manj električne energije kot v letu 2018. Podobno je na svetovni ravni. Poraba električne energije vztrajno raste. Večino električne energije še vedno dobimo iz fosilnih goriv, ki pa onesnažujejo naš planet. In kakšne energetske rešitve so se nakazale v zadnjih letih?

11. 6. 2020: 10 let razvoja umetne inteligence

Leta 2016 je računalniški program AlphaGo premagal svetovnega prvaka v igri GO, kar velja za enega največjih dosežkov umetne inteligence. Pred 10 leti smo se spraševali, kaj je umetna inteligenca in kje vse bi jo lahko uporabili, danes pa skoraj ni več področja, kjer je ne uporabljamo.

18. 6. 2020: 10 let raziskav matičnih celic

Pred 10 leti smo se spraševali tudi, kaj so matične celice in kje vse bi jih lahko uporabili. Zdaj jih uporabljajo pri zdravljenju približno 100 bolezni. Raziskovanje matičnih celic med drugim odpira možnosti gojenja človeških organov kot tudi zdravljenja hitro pojavnih bolezni, kot je denimo COVID 19.

Intervju z voditeljico oddaje Renato Dacinger, ki je bil objavljen v reviji Praznična, si lahko preberete v priponki.

Praznicna-jesen_2019_Dacinger.pdf

Foto: Adrijan Pregelj

Preberite tudi:

Slovenska novinarka prejela evropsko nagrado
Renata Dacinger med najboljšimi evropskimi znanstvenimi novinarji

Ugriznimo znanost
Izobraževalni program TV Slovenija predstavlja novo tedensko oddajo Ugriznimo, ki na poljuden sproščen in duhovit način razlaga znanost.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh