Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oddajate stanovanje? Zadnji dan za prijavo dohodkov od najemnin

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 02. 2023 / 07:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2023 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oddajate stanovanje? Zadnji dan za prijavo dohodkov od najemnin
Dohodnina od prejetih najemnin bo za leto 2022 obračunana po 15-odstotni stopnji. FOTO: Pexels

Oddajate stanovanje? Zadnji dan za prijavo dohodkov od najemnin

Danes se izteče rok, ko je treba prijaviti prihodke od najemnin za leto 2022. Prav tako morajo vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, najpozneje danes oddati napoved za odmero kapitalskih dobičkov. Opolnoči se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Napoved za plačilo davka od kapitalskih dobičkov je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne vloge pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov.

Napovedi za odmero davka od vseh omenjenih prejemkov je mogoče oddati elektronsko prek Fursovega sistema eDavki. Možna je sicer tudi oddaja obrazca v papirni obliki, in sicer osebno ali po pošti na enega od finančnih uradov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna in se z vsakimi petimi leti imetništva zniža za pet odstotnih točk, spominja STA.

Dohodke iz oddajanja premoženja v najem pa so dolžni rezidenti Slovenije napovedati tako tiste z virom v kot izven Slovenije. Nerezidenti morajo prijaviti le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji. »Dohodnina se od prejetih najemnin, zmanjšanih za normirane stroške v višini 10 odstotkov, za leto 2022 obračuna po 15-odstotni stopnji. Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi dejanske stroške.«

Nalaganje
Nazaj na vrh