Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odgovornost za skupno dobro in uboge

Za vas piše:
K. C.
Objava: 16. 06. 2015 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odgovornost za skupno dobro in uboge

Odgovornost za skupno dobro in uboge

Danes, 16. junija 2015, se začenja devetdnevnica pred 24-urno molitvijo in postom za domovino.

Danes, 16. junija 2015, se začenja devetdnevnica pred 24-urno molitvijo in postom za domovino. Njen slogan je Odgovornost za skupno dobro in uboge. Letos jo je Iniciativna skupina za molitev in post za domovino organizirala petič zapored. Začetek devetdnevnice bo na Slomškovem grobu v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika, v kateri bo mašo za domovino daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Po maši bo molitev za domovino.


Dan pozneje bosta v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru prav tako maša in molitev za domovino, nato pa bo v Rotundi blaženega Elija v Kopru okrogla miza z naslovom Korupcija ali skupno dobro.

V ponedeljek, 22. junija 2015, bo v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovali mladi predstavniki različnih verskih skupnosti iz Slovenije.

Molitve bodo po župnijah, skupnostih in samostanih, v katerih bo vsak dan molila najmanj ena ženska in ena moška redovna skupnost.

Teme devetdnevnice

V devetdnevnici se bodo zvrstile naslednje teme:

1. dan: Dostojanstvo človeške osebe – torek, 16. junij 2015

2. dan: Osebna svoboda – sreda, 17. junij 2015

3. dan: Odgovornost – četrtek, 18. junij 2015

4. dan: Skupno dobro – petek, 19. junij 2015

5. dan: Prelaganje na nižjo raven ali subsidiarnost – sobota, 20. junij 2015

6. dan: Solidarnost – nedelja, 21. junij 2015

7. dan: Odpraviti pokvarjenost ali korupcijo – ponedeljek, 22. junij 2015

8. dan: Pravičnost in usmiljenje – torek, 23. junij 2015

9. dan: Sočutje z ubogimi – sreda, 24. junij 2015

V uvodu v devetdnevnico je ljubljanski nadškof Stanislav Zore pojasnil, kako sta domovina in molitev povezana. Vse, kar je nastalega, je nastalo po božji volji. »Svet ni nastal mimo ali celo proti Božji volji, ampak je sad Božje ljubezni. Zato je tudi vse, kar je na tem svetu, uresničevanje Božje volje, dobro in lepo. Tudi naša domovina.« Pozneje se je Bog učlovečil, zato moramo »tudi mi v tem svetu začeti videti in ceniti stvari, ki so Božje«. Poudaril je še, da domovina ni samo zemlja, temveč tudi zgodovina, kultura in duhovnost. Zato nas mora Bog po molitvi in postu oblikovati, da bomo znali in zmogli delovati v pravem duhu.

Besedila za devetdnevnico, ki jih je pripravil Primož Krečič, najdete na spletni strani www.nasadomovina.si.

SOS za Slovenijo

Dan molitve in posta za domovino bo trajal od srede, 23. junija, od 18. ure do četrtka, 24. junija 2015, do 18. ure. 24-urna molitev bo pri sv. Jožefu v Ljubljani in v nekaterih drugih krajih. Slogan molitve za domovino je SOS za Slovenijo (svoboda, odgovornost, sočutje za Slovenijo). Ob molitvah bo razmišljanje o odgovornosti za skupno dobro in boju proti korupciji, k čemur poziva tudi papež Frančišek. Sklep spokornega in molitvenega dne bo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan daroval mašo za domovino.

Posamezniki, družine in skupine so povabljeni, da se vsaj za 15 minut pridružijo skupni prošnji in molitvi v 24-urni neprekinjeni molitveni verigi.

Mladi iz ljubljanskih župnij in okolice bodo v torek, 23. junija 2015, po maši v cerkvi sv. Jožefa po Ljubljani delili balone v barvah slovenske zastave.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh