Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili antične priče osvajanja Jeruzalema

Objava: 09. 08. 2011 / 14:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrili antične priče osvajanja Jeruzalema

Arheološke najdbe v starem odvodnem kanalu, ki je po mnenju raziskovalcev med uničenjem templja leta 70 služil pobegu iz mesta.

V Jeruzalemu so luč dneva ugledale arheološke priče iz časa rimskih osvajanj okoli leta 70 po Kristusu. Raziskovalci so minuli ponedeljek javnosti predstavili rimski meč, ki je bil odkrit v nekem odvodnem kanalu med t.i. Davidovim mestom in Zidom žalovanja južno od današnjega starega mestnega predela. Med izkopavanji so znanstveniki odkrili tudi kamen, v katerega je vrezan redek motiv svečnika iz jeruzalemskega templja.

Dobrih šestdeset centimetrov dolg in nenavadno dobro ohranjen meč po navedbah strokovnjakov domnevno izvira iz časa pred začetki judovske vstaje proti Rimljanom leta 66. Shranjen je bil v usnjeni nožnici. Kot je pojasnil vodja izkopavanj Eli Schukron, je orožje najverjetneje nosil pripadnik rimske pehote, ki je imela postojanko v bližini kanala.

Raziskovalci kot precej pomembno najdbo opisujejo tudi kamen, v katerega je vklesana podoba t.i. ‘menore’. V nasprotju s svetopisemskimi opisi in drugimi zgodovinskimi upodobitvami najnovejša najdba prikazuje svečnik s petimi in ne s sedmimi kraki. Znanstveniki so izrazili domnevo, da je svečnik upodobil obiskovalec templja, ki ga je navdušil tamkajšnji način osvetljave.

Izraelski arheologi z univerze v Haifi so okoli dva tisoč let stari odvodni kanal odkrili leta 2007. Po njihovih ocenah je med rimskim osvajanjem in uničenjem templja v letu 70 Judom služil za pobeg iz mesta. Tunel naj bi v obdobju enega leta uredili tudi za dostop širši javnosti.

Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh