Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili novega Caravaggia?

Objava: 18. 07. 2010 / 21:23
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrili novega Caravaggia?

Na sliko so umetniški strokovnjaki naleteli med pripravami na eno izmed številnih razstav, ki jih prirejajo ob štiristoletnici njegove smrti.

V Rimu so najverjetneje odkrili doslej neznano sliko italijanskega baročnega slikarja Caravaggia (1571-1610). Kot je včeraj poročal vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano', slika prikazuje mučeništvo svetega Lavrencija in je v lasti jezuitskega reda. Dokončno avtorstvo umetnine bo lahko določeno šele po obsežnih raziskavah, slika pa kaže na izjemne podobnosti z doslej znanimi deli omenjenega italijanskega slikarja, kot so denimo spreobrnitev svetega Pavla, mučeništvo svetega Mateja in Judita obglavlja Holoferna. Omembe vredna je predvsem podobnost v upodobitvi luči in zatemnjenega ozadja.

V Italiji so minuli konec tedna obhajali štiristoletnico smrti baročnega umetnika, ki je umrl 18. julija 1610 v Portu Ecole. Na sliko so umetniški strokovnjaki naleteli med pripravami na eno izmed številnih razstav, ki jih prirejajo ob obletnici. Caravaggio je s svojo tedaj novo tehniko prepletanja svetlih in temnih kontrastov v slikarstvu izvedel pravo revolucijo. Dolgo časa je bil pozabljen, ponovno pa so ga odkrili šele sredi dvajsetega stoletja. Danes velja leta 1571 v Lombardiji rojeni Caravaggio za enega od velikanov svetovnega slikarstva.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh