Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrite relikvije v ‘filmski’ baziliki

Objava: 16. 03. 2009 / 11:00
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrite relikvije v ‘filmski’ baziliki

V baziliki sv. Mihaela v avstrijskem mestecu Mondsee v linški škofiji, kjer so leta 1965 posneli znamenit prizor poroke med Marijo in stotnikom von Trappom za film ‘Moje pesmi, moje sanje’, so v jubilejnem letu bazilike pri obnovitvenih delih odkrili relikvijo sv. Pirmina.

Misijonski škof Pirmin je bil duhovni oče samostana v Mondseeju, ki ga je v 8. stoletju ustanovil bavarski vojvoda Odilo II. in je deloval do leta 1791, ko ga cesar Leopold II. razpustil. Pirmin je izhajal iz kroga irsko-škotskih misijonskih menihov. Prvi menihi so v Mondsee prišli iz benediktinskega samostana Montecassino južno od Rima. Ker je samostan v Mondseeju kmalu po ustanovitvi postal prava benediktinska opatija, je irsko-škotski menih Pirmin kmalu zašel v pozabo.

Šele opat Bernard Lidl, ki je v 18. stoletju v svoji kroniki ‘Chronicon Lunaelacense’ podrobno raziskal zgodovino samostana, je v svojem delu obudil spomin na ustanovitelja. Leta 1747 je pridobil veliko relikvijo sv. Pirmina in zgodbo tudi opisal v svoji kroniki.

Na podlagi teh navedb so zdaj v času obsežnih notranjih obnovitvenih del v baziliki relikvijo skušali poiskati. Naposled so jo našli v prezbiteriju, v relikviariju na oltarju baročnega kiparja Meinrada Guggenbichlerja.

Letošnje leto je za baziliko sv. Mihaela v Mondseeju jubilejno. Leta 739 so v Mondsee prišli prvi menihi, 1729 pa je bil za opata izvoljen veliki zgodovinar Bernhard Lidl. Bazilika je znana po vsem svetu, saj je bil tam posnet poročni prizor za film ‘Moje pesmi, moje sanje’, s tem pa je tudi postala ‘romarski’ cilj vseh ljubiteljev omenjenega filma.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh