Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Odkritje vode na Marsu lahko spremeni predstavo o Bogu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 10. 2015 / 07:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Odkritje vode na Marsu lahko spremeni predstavo o Bogu«

Vatikanski astronom: osrednja točka je vendarle vera, da je vesolje ustvaril Bog.
Odkritje tekoče in zmrznjene vode na Marsu in možnost izvenzemeljskega življenja na rdečem planetu bo pripomoglo k temu, da bomo razširili svoje znanje o Bogu, je v pogovoru za angleško uredništvo Radia Vatikan poudaril vatikanski glavni astronom Guy Consolmagno. NASA (National Aeronautics and Space Administration) je konec letošnjega septembra predstavila svoja najnovejša odkritja o morebitnem življenju na Marsu. P. Consolmagno je jezuit in direktor vatikanske zvezdarne.

Osrednja točka je vera, da je vesolje ustvaril Bog, je pojasnil 63-letni ameriški redovnik in nekdanji raziskovalec na znamenitem Massachusetts Institute of Technology. Kristjani bi morali še naprej verovati v Božjo moč nad vesoljem, čeprav je treba priznati, da bi morebitno odkritje izvenzemeljskega življenja na Marsu pri nekaterih vernikih spremenilo predstavo o Bogu.

»Če je Bog ustvaril vesolje, v katerem je življenje vsepovsod, nam to nudi drugačno podobo Boga, in izvedeli bomo več o tem, kaj pomeni 'Stvarnik' in 'stvarstvo'«, je dodal vatikanski astronom, ki pogosto komentira nova Nasina odkritja. Predstava, da vesolje sledi določenim zakonom, je v svojem bistvu verska, je dejal p. Consolmagno. O tem je spregovoril tudi v nedavnem pogovoru za znanstveno revijo Science.

Bog mu daje moč za vsakodnevno delo: »Prepričani moramo biti, da se posvetiti svoje življenje raziskovanju vesolja izplača, četudi ob tem ne zaslovimo in ne obogatimo. Začutiti prisotnost Boga, ko se zjutraj prebudimo, da človeku moč, da počne prav to.«

Kot vodja observatorija p. Consolmagno svojo nalogo vidi v tem, da »drugim astronomom nudi prostor za raziskovanje«. Vatikan se ukvarja z astronomijo, ker je vpogled v nebo pomemben del človeštva – »kajti naše duše bi morali hraniti prav tako kot želodce«. P. Consolmagnu je to postalo jasno med misijo ameriških mirovnih sil v Afriki: »Ti ljudje niso imeli tekoče vode – toda nujno so si želeli gledati skozi teleskop.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh