Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odličje sv. Jožefa je prejel Stane Kralj iz župnije Zagradec [FOTO]

Za vas piše:
M. P.
Objava: 20. 03. 2024 / 11:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odličje sv. Jožefa je prejel Stane Kralj iz župnije Zagradec [FOTO]
Odličje sv. Jožefa je iz rok novomeškega škofa Andreja Sajeta prejel Stane Kralj. FOTO: Gašper Stopar

Odličje sv. Jožefa je prejel Stane Kralj iz župnije Zagradec [FOTO]

Odličje sv. Jožefa, ki ga v škofiji Novo mesto vsako leto podeljujejo možem, ki so se izkazali z zglednim krščanskim življenjem in zavzetim delom v svoji župniji, je na praznik sv. Jožefa prejel Stane Kralj iz župnije Zagradec.

Odličje sv. Jožefa je Stanetu Kralju podelil novomeški škof Andrej Saje pri slovesni maši v čast zavetniku novomeške škofije ob navzočnosti številnih gostov. Somaševal je tudi upokojeni škof Andrej Glavan. Med gosti sta bila lanskoletni odlikovanec Janko Gabrič iz župnije Sv. Duh, pa tudi tudi Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, od koder prihaja letošnji odlikovanec. Slavje so obogatili pevci in pritrkovalci iz župnije Zagradec.

Škof Andrej Saje ob začetku maše pozdravlja odlikovanca Staneta Kralja. FOTO: Gašper Stopar

Stanetu Kralju se je škof Saje zahvalil za njegov zgled vere in vsestransko skrb za domačo župnijo Zagradec. "Na ta način razbremeni župnika in je tudi lep primer, kako lahko v župniji vsak po svojih zmožnostih najdemo mesto sodelovanja v skrbi za evangelizacijo in skupno dobro," je v pridigi izpostavil škof Saje.

V obrazložitvi, zakaj so letos Odličje sv. Jožefa podelili prav Stanku Kralju, so zapisali: njegovo življenjsko pričevanje in zavzetost sta lahko spodbuda še drugim, da se po svojih močeh vključijo v življenje Cerkve. 

Dejaven v župniji in krajevnem življenju

Stane Kralj se je rodil leta 1949 v verni družini. Njegov brat Rafko je postal duhovnik, mladi Stane pa se je poročil s hčerko zagraškega gostilničarja. Rodili so se jima trije otroci. Stane je iz malega obrtnika uspel razviti uspešno in največje podjetje v kraju. Vzorno je skrbel tudi za ženine starše vse do njihove smrti. Kot so zapisali v obrazložitvi, Stane svoje vere nikoli ni skrival, še več, iz obiska svete maše in molitve črpa svojo moč. " Prav globoka osebna vera je temelj, na katerem gradi aktivno delovanje v župnijskem in v civilno družbenem življenju kot kristjan in veren človek." 

Slovesna sveta maša v novomeški stolnici. FOTO: Gašper Stopar

Poleg župnije je dejaven tudi v gasilskem društvu, kjer je predsednik, prav tako je predsednik krajevne skupnosti. Že desetletja si dejavno prizadeva za razvoj kraja in župnije. "Plemeniti ga miren, preudaren značaj, mladostniška igrivost in izjemna pripadnost župniji, kraju in krajevnemu društvu. S svojimi iznajdljivimi sposobnostmi je uspel na občinski ravni uresničiti gradnjo novega vrtca, osnovne šole, obnovo gasilskega doma. Po njegovi zaslugi je kraj obdržal zdravstveni dom. Med ljudmi je izredno cenjen in spoštovan," so zapisali o njem. 

Ob škofu Andreju Sajetu je somaševalo veliko duhovnikov novomeške škofije. FOTO: Gašper Stopar

Župnik se lahko vsak trenutek obrne nanj

Poudarili so tudi njegov prispevek, ko se je vzpostavilo pastoralno območje župnij Ambrus-Šmihel-Zagradec, je gospod Stane Kralj priskočil na pomoč novemu župnijskemu upravitelju župnije Zagradec, g. Urošu Švarcu. Skupaj z ŽGS sta predvidela obnovo župnišča v manjšem obsegu, kot jo je z vso pripravljeno dokumentacijo in pridobljenim gradbenim dovoljenjem že načrtoval župnikov predhodnik gospod Sašo Kovač. Najprej je bilo potrebno pridobiti finančna sredstva za obnovo. Vse, kar je bilo v zvezi z obnovo in zbiranjem sredstev, je potekalo pod vodstvom gospoda Staneta. Kljub temu, da je Zagradec ostal brez rednega župnika, je uspel na lep način spodbuditi farane k obnovi praznega župnišča. Izbiral je izvajalce in bil prisoten pri vsaki etapi obnove. Mnogo poti je naredil brezplačno. Če je zmanjkalo sredstev, je bil vedno pripravljen denar posoditi ali, v veliki meri, tudi podariti v dobro župnije. Župnik se v vsakem trenutku lahko obrne nanj. Vedno je pripravljen pomagati.  

Odličje sv. Jožefa v rokah Staneta Kralja. FOTO: Gašper Stopar

Kupi v trgovini

Postni čas
Sulica
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh