Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odlična skakalna sobota: Ema Klinec in Anže Lanišek tik pod vrhom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 02. 2023 / 20:35
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2023 / 20:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odlična skakalna sobota: Ema Klinec in Anže Lanišek tik pod vrhom
Anže Lanišek je že desetič v tej zimi pristal na stopničkah. FOTO: Twitter

Odlična skakalna sobota: Ema Klinec in Anže Lanišek tik pod vrhom

Še ena vrhunska športna sobota za slovenske smučarske skoke! Na tekmi svetovnega pokala v nemškem Willingenu sta namreč Ema Klinec v ženski in Anže Lanišek v moški konkurenci zasedla odlično 2. mesto.

Ema Klinec je bila na še tretji zaporedni posamični preizkušnji na nemških tleh druga, pred tem je tik pod vrhom pristala že konec januarja v Hinterzartnu. Danes je po prvi seriji dišalo po njeni drugi zmagi na tekmah te ravni v karieri, saj je bila vodilna z 2,3 točke naskoka pred prvo zasledovalko, Japonko Saro Takanaši. To je z odličnim finalnim skokom, dolgim 146.5 metra, pustila za sabo tudi v drugo, a je morala premoč priznati domačinki Katharini Althaus, ki je pristala pri neverjetnih 149.5 metra.

Brez Nike Križnar

Do točk sta se dokopali še Maja Vtič na 21. in Katra Komar na 29. mestu, zato pa na tekmi ni bilo Nike Križnar, ki je dan prej pregorela na ekipni preizkušnji, zaradi slabe forme pa so se v trenerskem štabu odločili, da jo začasno umaknejo s tekmovanj in jo raje dobro pripravijo na svetovno prvenstvo v Planici. »Deluje malenkostno iztrošena, utrujena. V zadnjem obdobju je bilo kar nekaj težav, bolezni, zvin gležnja, upam, da ji bo kratek počitek povrnil moči,« je dejal trener Zoran Zupančič.


Prišle bodo tudi zmage

Kaj pa je po 2. mestu za RTV Slovenija takoj po tekmi povedala 24-letna Ema Klinec? »Oba današnja skoka sta bila odlična, z lepima telemarkoma in pred izjemnim vzdušjem v izteku. Užitek je bil leteti tako daleč in si tega želim še več. Da bo tudi v nedeljo podobno, so osnova takšni skoki, potem pa se že vidi, kdo ima boljši dan. Če bom tako stopnjevala formo, bodo – verjamem – prišle tudi zmage. A zdaj sem osredotočena zgolj na skoke in ti prinašajo metre.«

Lanišek desetič v zimi

Anže Lanišek pa je že desetič v tej zimi na posamičnih preizkušnjah svetovnega pokala, vendar prvič po 6. januarju, stopil na zmagovalni oder, to se mu je zgodilo že 23. v karieri. Že v prvi seriji je nakazal boj za zmago, saj je pristal pri natanko 150 metrih, kar je bila naposled tudi daljava dneva, a je za vodilnim Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom zaostajal 5,8 točke. V drugo je skočil 138 metrov daleč in se približal Granerudu na 2,7 točke razkoraka, prehiteti pa ga vendarle ni mogel.


Prvič prek 1000 točk

Na stopničke je doskočil še Poljak Dawid Kubacki, ki pa je zaostal že precej več, krepkih 15 točk za zmagovalcem. V slovenskem taboru so se do točk dokopali še Žiga Jelar in Timi Zajc na 10. in 11. mestu, Lovro Kos na 19., Domen Prevc na 24. in Žak Mogel na 30. mestu. Peter Prevc je finale na 31. mestu zgrešil za pičlo desetinko točke. Lanišek je v skupni razvrstitvi sezone tretji in je prvič v karieri presegel magično mejo 1000 točk, trenutno jih ima 1070, vodi Granerud (1416) pred Kubackim (1264).

Korak nazaj za dva naprej

»Že pri prvem skoku z mize sem vedel, da bo šlo. Želim si čim več takih skokov. Drugi je bil morda celo še boljši, a so bile zračne razmere zahtevne. V drugem delu me ni potegnilo, kot bi si želel,« je Lanišek povedal za RTV Slovenija in dodal: »Včasih je treba narediti korak nazaj, da greš dva naprej. Ni bilo lahko. Morda sem pričakoval manjšo krizo, tole danes pa je bilo za dušo. Oba skoka sta bila vrhunska in upam, da v tej smeri nadaljujem.« Jutri bosta v Willingenu še drugi posamični tekmi.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh