Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Odločilen je bil tudi takojšen in odmeven odziv javnosti«

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 29. 10. 2020 / 12:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Odločilen je bil tudi takojšen in odmeven odziv javnosti«

»Odločilen je bil tudi takojšen in odmeven odziv javnosti«

Direktor Družine Tone Rode o vzrokih in posledicah blokade Družinine FB strani ter odzivih nanjo.

Tone Rode je direktor Družine. FOTO: Tatjana Splichal



Vse povezave z Družinine spletne strani so v noči iz ponedeljka (26.) na torek (27. oktobra) izginile z družbenega omrežja Facebook. Izginila je naslovnica uradne Družinine facebook strani, ki je bila povezana na Družinino spletno stran, izginile so celo vse objave na zasebnih profilih, ki so vsebovale povezave na dotično spletno stran, ni pa bila – zanimivo – zablokirana uradna facebook stran Družine.

Na Facebooku so sicer prepovedane nasilne vsebine oz. vsebine, ki spodbujajo k nasilju, blokirajo organizacije in posameznike, ki se ukvarjajo s terorizmom, množičnimi umori, trgovino z ljudmi, organiziranim sovraštvom in kriminalom. Prepovedane so vsebine, ki želijo škodovati ljudem ali živalim, prepovedana je prodaja streliva, marihuane in drugih nezakonitih dobrin, prav tako pa preganjajo tudi tiste, ki s svojimi vsebinami zavajajo druge.

O vzrokih, posledicah, sporočilih blokade Družinine FB strani in odzivu nanjo smo se pogovarjali z direktorjem Družine Tonetom Rodetom.


FOTO: arhiv Družine


Ali lahko govorimo o cenzuri?

V sodobnih družbenih omrežjih težko specifično govorimo o cenzuri. Družbena omrežja se odzivajo in ukrepajo na osnovi sprogramiranih algoritmov, ki po neki vnaprej zastavljeni logiki sprejemajo odločitve na osnovi različnih virov informacij, podatkov in samih objav. Iz izkušnje nekaterih drugih medijev in spletnih portalov pa lahko tudi v našem primeru razumemo, da imajo nasprotne oz. sovražne prijave posameznikov ali celo organizacij lahko močen vpliv na tovrstne odločitve. Prav tako ni nepomembno, s kom v Sloveniji imajo te družbe (Facebook, Twitter …) tudi formalne dogovore za sodelovanje, saj ti v določeni meri tudi krojijo njihov pogled na slovensko medijsko, družbeno in politično krajino.

Kako ste se pri Družini odzvali na to blokado?

Takoj in na vse možne načine, tehnične, administrativne, piarovske in tudi poslovne. Zares sem ponosen na ekipo Družine, ki je vse svoje moči takoj usmerila v rešitev problema, od sodelavcev v marketingu, uredništvu, informacijski tehnologiji in drugod. Najprej smo posredovali pritožbo, prošnjo za ureditev težave in vsa potrebna pojasnila prek Help deska Facebooka, sledil je dopis kontaktu v vodstvu FB v ZDA, ki smo ga pridobili prek poznanstev. Odločilen je bil tudi takojšen in odmeven odziv javnosti, naših bralcev in naročnikov. Množičnost in takojšen aktivni angažma takšne množice prijateljev je presegel vsa pričakovanja in bil zagotovo pomemben faktor, da so »algoritmi« Facebooka zaznali, da gre tukaj za stran s široko podporo različnih ljudi, tudi takih, ki nas ne berejo in se morda ne strinjajo z našim pogledom na svet, vendar so nas, v duhu spoštovanja pravice do svobodnega izražanja, vseeno močno aktivno podprli. Še posebno sem hvaležen za to, saj kaže, da kot družba zorimo v demokratičnem duhu, s smislom za skupno dobro.


Ta primer je jasno pokazal na to, da je takojšnja odločna reakcija na različnih ravneh, tehnični, administrativni, poslovni in piarovski, ter široka podpora naše skupnosti bralcev dobra pot za rešitev tovrstnih težav. FOTO: Tatjana Splichal


Kako vam je uspelo, da ste tako hitro, že po enem dnevu, dosegli, da se vsebine s spletne strani spet lahko delijo na FB?

Res je, izjemno hitro je bilo! Slišim, da nekateri čakajo več tednov, celo mesece. Verjamem, da je bil ključen seštevek vseh zgoraj navedenih akcij, pobud, nenazadnje pa, zagotovo, močna podpora naše skupnosti bralcev in širše javnosti. Hvala vam za to!

Kaj časopisni hiši Družina pomeni Facebook kot orodje za deljenje?

Facebook je za vse sodobne medije pomembno orodje distribucije vsebin. Ne imeti te možnosti deljenja naših člankov široki skupnosti uporabnikov Facebooka bi bila velika škoda predvsem za množico bralcev, ki bi bili prikrajšani za naše vsebine. Družina pa bi bila neutemeljeno diskriminirana na največji svetovni platformi za distribucijo vsebin.

Ali se je vaš pogled na Facebook zaradi te blokade kaj spremenil? Kako?

Pogled na družbo Facebook se ni spremenil. Facebook je gospodarska družba, s pravili uporabe in kompleksnim sistemom odločanja, na katerega vplivajo različni dejavniki. Je pa ta primer jasno pokazal na to, da je takojšnja odločna reakcija na različnih ravneh, tehnični, administrativni, poslovni in piarovski, ter široka podpora naše skupnosti bralcev dobra pot za rešitev tovrstnih težav. Vendar pa sedaj ne smemo zaspati na lovorikah. Ne smemo biti naivni in se odzivati samo reaktivno, temveč tudi proaktivno. Zavedati se moramo, da je možnost novih sovražnih prijav resnična nevarnost tudi v prihodnosti. Zato moramo spoštljivo, vendar odločno še naprej nastopati v javnosti, ob tem pa nenehno izboljševati tehnične platforme, na katerih delujemo, stalno spremljati standarde in pravila socialnih omrežij ter načrtno vzpostavljati kanale komunikacije s Facebookom in drugimi upravljavci družbenih omrežij.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Kdo se boji Družine.si?

Družinin FB profil spet deluje, hvala vsem!

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh