Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze'

Objava: 22. 08. 2011 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze'

Poročilo s sedemnajste mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je minuli teden potekala sedemnajsta mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas z geslom 'Pravičnost v ljubezni' in podnaslovom 'Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze'. Izkupiček prodanih del bo namenjen ljudem v stiski.

Kolonije so se udeležili:

Arkan Al Nawas, slikar iz Iraka, ki kot krajinski arhitekt živi in ustvarja v Ljubljani,
Brane Jazbar, profesor likovnega pouka, ki živi in ustvarja v Ajdovščini,
Zvonimir Kamenar, akademski kipar, ki živi in ustvarja na Reki na Hrvaškem,
Konrad Krajnc, slikar in galerist, ki živi in ustvarja v Lenartu,
Jana Peršolja, slikarka in arhitektka, ki živi in ustvarja v Ljubljani,
Hrvoje Marko Peruzovič, akademski slikar, ki živi in ustvarja na Bolu na Hrvaškem,
Dušan Sterle, slikar, grafik, oblikovalec in ilustrator, ki živi in ustvarja v Kamniku,
Ubald Trnkoczy, umetnostni fotograf iz Ljubljane, ki živi in ustvarja v Piranu,
Klavdij Tutta, primorski akademski slikar, ki živi in ustvarja v Kranju,
Joanna Zajac Slapničar, akademska slikarka s Poljske, ki živi in ustvarja v Višnji Gori.

V času kolonije so bili na Sinjem vrhu prisotni tudi strokovni sodelavci Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič, Tone Seifert in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v četrtek, 18. avgusta 2011, se je udeležencem pridružilo še enainšestdeset slikarjev, nekateri umetniki pa bodo svoja dela podarili naknadno. V ateljeju na Sinjem vrhu nad Ajdovščino so iz letošnje kolonije Umetniki za Karitas na ogled stoštiri likovna dela. Ocenjena vrednost slik in kipov je 39.500 EUR. Dela bodo razstavljena do konca letošnjega septembra, zainteresirani pa jih lahko rezervirajo oz. odkupijo.

Likovna kolonija Umetniki za Karitas je od svojega nastanka leta 1995 živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki za ljudi v stiski darujejo svoj talent in čas. V kataloge Umetniki za Karitas je bilo tako doslej zapisanih tisoč dvanajst imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali tisoč petstodvainštirideset likovnih del. Več kot tisoč del je bilo prodanih na stosedemdesetih prodajnih razstavah v Sloveniji in tujini, druga dela pa so razstavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena ob njihovem nastanku.

Projekt Umetniki za Karitas je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je kolonija, drugi pa potovanje prodajnih razstav, ki se začne s svečano akademijo ob tednu Karitas v novembru v dvorcu Zemono pri Vipavi.

Pomoč ljudem v stiski je glavno vodilo Karitas pri izvajanju različnih programov. Projekt Umetniki za Karitas nosi v sebi več sporočil: druženje umetnikov v duhu podarjanja talentov, znanja in časa za druge, potovanje prodajnih razstav s prenašanjem sporočila Karitas in plemenitenje s kulturo današnjega čas in prostora, opozarjanje na vedno nove stiske, ki jih Karitas zaznava in pomoč ljudem z izkupičkom prodanih del.

Na področju Škofijske Karitas Koper se izvajajo splošni in specifični programi pomoči. Med splošnimi programi je nedvomno najbolj obširna materialna in finančna pomoč družinam in posameznikom v stiski. Karitas na območju škofije Koper trenutno pomaga tri tisoč šeststo družinam in posameznikom. V prvem poletju letos je na Primorskem pomoč Karitas dosegla dvajste tisoč stoštiri osebe, razdeljenih je bilo dvestodvainpetdeset ton hrane, veliko šolskih potrebščin, finančna pomoč je vsebovala plačilo nujnih položnic in bone za nakup šolskih potrebščin. Vrednost pomoči brez prostovoljnega dela številnih sodelavcev Karitas presega 350.000 EUR.

Besedilo je pripravila namestnica ravnatelja Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen.

Poročilo in fotografijo objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh