Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprt Konfin 2

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 11. 06. 2010 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odprt Konfin 2

Iz teme zamolčanosti na dan resnice prihajajo posmrtni ostanki še enega povojnega množičnega morišča – brezna Konfin 2 v bližini Grčaric.

Predstojnik Inštituta za sodno medicino dr. Jože Balažic je na spominski slovesnosti ob 65. obletnici povojnih pomorov 28. maja v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu javnosti posredoval podatek o začetku izkopavanja v breznu Konfin 2 v bližini Grčaric, ki ga je odredilo ljubljansko okrožno sodišče.

Leta 2006 so slovensko javnost pretresle ugotovitve, do katerih je pripeljala odločitev vladne komisije za grobišča pod vodstvom Jožeta Dežmana. Ta komisija je namreč sprejela sklep o izkopu posmrtnih ostankov iz brezna Konfin 1, za katerega so strokovnjaki domnevali, da so vanj zmetani posmrtni ostanki 88 zapornikov, ki so bili, kot je dokazoval najdeni seznam iz zaporniške knjige, 24. junija 1945 ponoči odpeljani iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani. Med njimi je bilo veliko število ranjencev, kar je bilo potrjeno tudi pri izkopavanju.

Izkop brezna Konfin 1 je bil v marsičem prelomen, saj je bil na podlagi seznama, torej konkretnih imen in priimkov žrtev, ki se je po ugotovitvah arheologov in antropologov ujemal s tem, kar so jamarji v izredno težavnih razmerah prinesli iz brezna, pozneje objavljen poziv za identifikacijski postopek, ki se je v nekaj primerih končal pozitivno. Nekaj svojcev, ki desetletja nismo mogli dostojno pokopati pokojnih, je vendarle moglo uresničiti to civilizacijski pravico.

Že poimenovanje leta 2006 odprtega brezna kot Konfin 1 daje jasno vedeti, da je v njegovi bližini še (vsaj) eno brezno, torej Konfin 2. Tudi zanj so obstajali utemeljeni podatki (npr. v knjigi Brez milosti, ki jo je uredil dr. Lovro Šturm, posvečena pa je usodi ranjenih, invalidnih in bolnih povojnih ujetnikov na Slovenskem), da v globini skriva posmrtne ostanke po vojni pobitih ljudi. Obstaja seznam, po katerem naj bi že dva dneva pred transportom ranjencev, 22. junija ponoči, iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani odpeljali skupino 45 oseb, med katerimi naj bi bilo 38 nemških policistov in žandarjev (med njimi naj bi bili tudi Kočevarji in Korošci) ter sedem slovenskih policistov.

Po odločitvi ljubljanskega okrožnega sodišča je bil izdan sklep o izkopu Konfina 2, ki se je začel prve dni junija. Izkazalo se je, da je tudi to brezno podobno globoko kot Konfin 1, torej okoli 40 metrov. Iz brezna so odstranili za okoli 20 kubičnih metrov materiala (tudi večstokilogramske skale), pod vodstvom strokovnjakov za sodno medicino pa tudi posmrtne ostanke številnih žrtev, ki so jih zbrali v plastične zabojnike in vreče. Prepeljani bodo na Inštitut za sodno medicino.

Prizorišče izkopa je pod policijskim nadzorom, zato je bilo fotografiranje v petek, 11. junija, omejeno. Ker delavci na delovnem območju niso pristojni za dajanje izjav, bomo skušali do izida tiskane izdaje Družine priti do uradnih informacij o tem, kakšne so prve ugotovitve izkopa iz brezna Konfin 2, ki se bo morda končal že do konca tedna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh