Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje razstave »O, blažena samota« v Galeriji Družina

Objava: 14. 12. 2023 / 13:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje razstave »O, blažena samota« v Galeriji Družina
Jaslice za Župnijo Teharje in meniška celica v ozadju. FOTO: Tatjana Splichal

Odprtje razstave »O, blažena samota« v Galeriji Družina

V Galeriji Družina so na praznik svete Lucije odprli razstavo »O, blažena samota«, ki predstavlja delo in delovno okolje znamenitega jasličarja – pleterskega kartuzijana p. Wolfganga Koglerja (1913–1993).

Času in dogodku primerno je dogodek uvedel koralni zbor Akademije za glasbo UL pod vodstvom prof. Toneta Potočnika z adventnimi antifonami. 

FOTO: Tatjana Splichal

Pristna lepota, ki nagovarja vse generacije

O pristni lepoti jaslic, ki nagovarja otroke in odrasle, simboliki, ki nam nastavlja ogledalo, kako z življenjem in preko lepote tudi sami oznanjamo evangelij, je v pozdravnem nagovoru spregovoril direktor Družine Tone Rode. 

Direktor Družine Tone Rode in kustosinja razstave Manica Ferenc v ozadju. FOTO: Tatjana Splichal

Kustosinja razstave Manica Ferenc je predstavila vsebino razstave, vezane na kar tri okrogle obletnice iz življenja p. Wolfganga: 110-letnico rojstva, 60-letnico vrnitve v Pleterje in 30-letnico smrti. Na ogled je v letu, ko se spominjamo 800-letnice jaslic v Grecciu pri Rietiju, s katerimi je pomen Božjega vstopa v človeško zgodovino v vsej slikovitosti predstavil sveti Frančišek Asiški.

FOTO: Tatjana Splichal

Revijo Jaslice, unikum v naboru slovenskih periodičnih publikacij, ki je leta 1995 začela izhajati na pobudo takratnega direktorja in glavnega urednika Družine dr. Janeza Grila, je predstavil urednik Igor Vojinovič. Povabil je, da si novi številki preberemo, kako vselej aktualna božična tematika jaslic vznemirja mlade umetnike in kako jih navdihuje tudi delo p. Wolfganga.

Urednik revije Jaslice Igor Vojinovič. FOTO: Tatjana Splichal

Veselo odrešenjsko sporočilo

Izjemna razstava tokrat bolj kot stvaritve, ki so s prispevki različnih avtorjev (Jože Ramovš, p. Janez Hollenstein, Franc Šuštar, Janez Žakelj, Milček Komelj, Zvone Pelko, Martin Kavčič) ter več kot 200 fotografijami Zvoneta Pelka predstavljene v fotomonografiji Veselo odrešenjsko sporočilo, prikazuje okolje, kjer so nastale: osupljivo preprosto meniško celico p. Wolfganga, ki je v Pleterje vstopil leta 1939, oblikovanju jaslic in križanih pa se je posvetil po vrnitvi v pletersko kartuzijo leta 1963. Naslov razstave O, blažena samota je vzet iz napisa na steni celice tega samotarja in svetniškega človeka, kjer je prve znane jaslice ustvaril leta 1965 in sicer za Šempetrsko cerkev v Ljubljani (za naročnika iz Amerike). O njegovi neverjetni ustvarjalnosti in želji, da bi ljudem pomagal vstopiti v skrivnost odrešenja, priča podatek, da je letno izdelal tudi 70 kompletov jaslic.

Angel kot Božji glasnik. FOTO: Tatjana Splichal

Povabilo v tihoto pričakovanja

O ponižnem Božjem prihodu na svet in ponižanju križa, rojstvu in smrti, ki nas v upodobitvah p. Wolfganga spremljata v številnih domovih, je spregovoril ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar. Poglobljeno je predstavil povezanost simbolike jaslic s Svetim pismom in Jezusovim odrešenjskim poslanstvom.

Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava, ki bo v Galeriji Družina do 2. februarja na ogled od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure, nas vabi, da se v času adventnega pričakovanja iz bleščavo razsvetljene Ljubljane vsaj za trenutek umaknemo v tišino in samoto ter podoživimo, kako je kartuzijan v svoji asketski meniški celici iz ila poustvarjal skrivnost Božjega učlovečenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh