Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstop Berlusconijevega kritika

Objava: 07. 09. 2009 / 10:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstop Berlusconijevega kritika

Katoliški urednik, ki je kritiziral italijanskega premierja Berlusconija, odstopil; odziv kardinala Bagnasca

Napet spor med vodilnim italijanskim katoliškim časnikom in ministrskim predsednikom Silvijem Berlusconijem je pripeljal do odstopa urednika časopisa zaradi – po njegovih besedah – ‘diabolično razširjenih govoric’, o katerih je poročal časopis v lasti Berlusconijeve družine.

Dino Boffo, urednik dnevnika ‘Avvenire’, glasila Italijanske škofovske konference, je odstopil le teden dni po tem, ko je italijanski dnevnik ‘Il Giornale’ poročal, kako je Boffo leta 2004 plačal denarno kazen, ki naj bi mu jo odredilo sodišče zaradi nadlegovanja neke ženske. V dnevniku so zatrjevali, da je imel Boffo homoseksualno razmerje s partnerjem omenjene ženske. Označili so ga za zahrbtnega moralista, ki ne bi smel kritično napasti življenjskega sloga premierja Berlusconija, saj naj bi v preteklosti sam zadosti grešil.

Boffo, ki je časnik ‘Avvenire’ urejal 15 let, je obtožbe zanikal in pojasnil, da je žensko nadlegoval nekdo drug, pri čemer je uporabil njegov prenosni telefon. Premier Berlusconi se v tem času ločuje od svoje soproge, deležen pa je bil kritike medijev zaradi domnevnega razmerja z osemnajstletno manekenko in zaradi obtožb, da je preživel noč z dekletom na poziv v svojem rimskem domovanju.

Boffo naj bi avgusta v enem izmed svojih uvodnikov obtožil Berlusconija, da zaradi njegovega domnevnega početja ‘ljudje občutijo nelagodje in sram ter da trpijo zaradi njegovega arogantnega kršenja pravil spodobnega življenja’. Premier, ki je obenem tudi vpliven lastnik velikega deleža medijskega prostora v Italiji, je odgovoril, da ‘res ni svetnik’, vendar da ni storil ničesar neprimernega. Levosredinske medije je obtožil, da želijo oblatiti njegovo ime in vložil tožbo proti nekaterim objavam v italijanskih, francoskih in španskih izdajah.

Tudi Boffo se je odzval na obtožbe z Berlusconijeve strani. Predsedniku Italijanske škofovske konference, kardinalu Angelu Bagnascu, je v pismu zapisal, da njegovo ime blatijo v italijanskih medijih, vendar zaradi svoje družine in tudi zaradi vedno bolj razburjene italijanske javnosti ne želi vstopiti v javno razpravo. Pojasnil je, da so bile vse obtožbe na njegov račun izmišljene.

Pri Italijanski škofovski konferenci so z obžalovanjem sprejeli Boffov odstop. Kardinal Bagnasco je v imenu celotne Škofovske konference nekdanjemu uredniku glasila ‘Avvenire’ izrazil globoko hvaležnost za opravljeno delo in za njegovo dolgoletno predanost. Po Bagnascovih besedah je Boffo ‘s pretanjenim občutkom’ skrbel za življenje Cerkve in italijanske družbe’.

Zaradi napadov na Boffa je vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone odpovedal večerjo s premierjem Berlusconijem, napovedano za minuli petek. Bertone in številni drugi cerkveni dostojanstveniki so izrazili svojo solidarnost z Boffom in dnevnik ‘Il Giornale’ obtožili izvajanja podlih in zahrbtnih trikov.

Boffo se je cerkvenim predstavnikom zahvalil za njihovo podporo, vendar vztraja pri dokončnosti svoje odločitve o odstopu. Kot pravi, ima Cerkev pomembnejša opravila kot da brani enega samega, pa čeprav po krivem obtoženega človeka.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh