Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstopil veliki mojster malteških vitezov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2017 / 12:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstopil veliki mojster malteških vitezov

Fra'Festing je odstopil zaradi spora glede redovnega kanclerja.

Papež Frančišek je včeraj sprejel odstop velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda, ki ga je Fra’ Matthew Festing svetemu očetu podal med avdienco minuli torek. Papež je dejal, da ceni in spoštuje njegova občutja poslušnosti in vdanosti do namestnika sv. Petra ter pripravljenost ponižnega služenja za dobro Reda in Cerkve. Vodstvo reda bo do novega imenovanja papeškega delegata začasno prevzel veliki komendator malteških vitezov.



Fra'Festing je po navedbah medijev z vodstvenega položaja odstopil na zahtevo papeža Frančiška. Za 79. velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda je bil izvoljen marca 2008, položaj pa naj bi ohranil do smrti. Minuli torek sta s papežem razpravljala o dlje časa trajajočemu sporu zaradi vatikanskega posredovanja v vrhu viteškega reda.

Vatikan je v delovanje reda posegel ob sporu po odstavitvi Albrechta von Boeselagerja s položaja velikega kanclerja malteških vitezov.

Veliki mojster Festing je odstavitev v lanskem decembru utemeljil s »tehtnimi težavami«, ki so nastale v času, ko je bil Boeselager pristojen za usklajevanje človekoljubne pomoči. Boeselager je poudarjal, da odstavitev s položaja ni imela »kakršne koli pravne osnove«. Sredi januarja je pristojnemu sodišču znotraj reda vložil zahtevo proti svoji razrešitvi in izključitvi iz reda.

Festing je doslej zavračal vatikansko preiskavo vodstvene krize in ni želel sodelovati s pristojno preiskovalno komisijo pod vodstvom nekdanjega vatikanskega diplomata nadškofa Silvana Tomasija. Festing je s sklicevanjem na suverenost reda komisijo označil kot »pravno brez pomena«. Pri odstavitvi Boeselagerja naj bi šlo za »interno vodstveno odločitev reda«.

Suvereni malteški viteški red ima po svetu okoli 13.500 članov in ima status subjekta mednarodnega prava. Od leta 2014 je protektor malteških vitezov ameriški kardinal Raymond Leo Burke.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh