Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstopilo vodstvo Vatikanske banke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 07. 2013 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odstopilo vodstvo Vatikanske banke

Odstopilo vodstvo Vatikanske banke

Mediji odstop povezujejo s škandalom glede Scarana; ukrepal bo tudi papež Frančišek.

Direktor Vatikanske banke IOR in njegov namestnik sta odstopila s svojih položajev. Paolo Cipriani in Massimo Tulli sta se po dolgih letih opravljanja nalog na omenjenih položajih odločila, da je njun korak v 'najboljšem interesu' vatikanskega denarnega inštituta in Svetega sedeža, kot so sinoči sporočili iz Vatikana. Italijanski mediji so njun odstop nemudoma povezali s škandalom glede msgr. Nunzia Scarana, ki je trenutno v priporu zaradi suma opravljanja sumljivih finančnih poslov in pranja denarja, saj Scarano velja za tesnega Tullijevega prijatelja, Tulli pa naj bi tudi podpisoval Scaranove sumljive čeke. Kot so še sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, bo zdaj ukrepal tudi papež Frančišek in pri IOR se bo pričelo 'temeljito čiščenje'.

Pristojna kardinalska komisija in nadzorni svet sta odstopa obeh vodilnih sprejela. Predsednik nadzornega sveta Ernst von Freyberg naj bi po navedbah iz Vatikana začasno prevzel vodenje banke.

Vatikanska banka IOR je v preteklih letih pogosto zasedala naslovnice svetovnih medijev, bila je tarča številnih obtožb zaradi pomankljive preglednosti poslovanja in neupoštevanja mednarodnih denarnih meril v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma. Dejavnosti banke bo odslej spremljala tudi posebna nadzorna komisija, ki jo je pred dnevi imenoval papež Frančišek.


Vir: Kathpress
Foto: splet



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh