Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Transparenten odziv Mariborske nadškofije glede obtožb o zlorabah

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 10. 2022 / 12:11
Oznake: Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2022 / 13:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Transparenten odziv Mariborske nadškofije glede obtožb o zlorabah
Mariborska stolnica. FOTO: Wikipedia

Transparenten odziv Mariborske nadškofije glede obtožb o zlorabah

V medijih odmevajo obtožbe zoper duhovnika Mariborske nadškofije, da naj bi v letih 1992 do 2001, ko je deloval kot misijonar v Kongu, spolno zlorabil več mladoletnikov. Nadškofija Maribor je na svoji spletni strani objavila pojasnilo, kako so postopali v tem primeru, za Družino pa so povedali tudi, da razen te niso prejeli nobene druge prijave spolne zlorabe s strani dotičnega duhovnika. Da so nad obtožbami presenečeni, je povedal tudi član ŽPS, ki duhovnika pozna že dvajset let.

Obtožbe pedofilije slovenskega duhovnika v Kongu so v slovenske medije prišle prek prispevka francoske televizije France24, ki so obiskali vas, v kateri je misijonar deloval, in posneli izjave vaščanov. Gre za župnika ene od slovenskih župnij, ki je dejaven v družinski in mladinski pastorali. Slovenski duhovnik obtožbe zanika, v Nadškofiji Maribor pa je glede njih stekel transparenten postopek v skladu z navodili Cerkve. 

Kot so zapisali v izjavi, so v Nadškofiji Maribor takoj, ko so izvedeli za obtožbe, duhovniku izrekli t. i. previdnostne ukrepe: "ni mu bilo dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu.«

Podana tudi policijska prijava

Prav tako so prijavo podali na Policijo. »Pisno smo zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubila vso potrebno pomoč in sodelovanje. Nadškofija Maribor je o zadevi takoj obvestila Kongregacijo na nauk vere v Vatikanu (VLS čl. 3 § 1) in prejela njen odgovor, da se glede na že sprejete in izrečene previdnostne ukrepe počaka na izsledke predhodne preiskave,« pojasnjujejo na nadškofiji.

Dikasterij: Lažne obtožbe, v ozadju finančne koristi

S strani Dikasterija za nauk vere je Nadškofija Maribor prejela obvestilo, da je omenjeni dikasterij po skrbni proučitvi aktov preiskav, ki jih je ob sodelovanju apostolske nunciature naredil nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro, »prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti (sum prekrška). Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen.«

Ničelna toleranca do spolnih zlorab

Ob tem v Nadškofiji Maribor poudarjajo, da so v celotni fazi postopka delovali transparentno, sodelovali in izkazovali pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovali kanonske norme kazenske narave. Poudarjajo, da se zavzemajo »za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice«.

Član ŽPS: "Smo šokirani, presenečeni nad obtožbami"

V Sloveniji se podobne obtožbe glede dotičnega duhovnika niso niti enkrat pojavile, so nam zatrdili na Nadškofiji Maribor. Z duhovnikom so sodelovali številni, najbolj pa ga gotovo poznajo v njegovi župniji. Član župnijskega pastoralnega sveta in izredni delivec obhajila je za Družino povedal, da z župnikom zelo dobro sodelujejo, v zadnjih letih še zlasti na področju zakonske skupine, saj sta z ženo referenta za družinsko pastoralo. "Ko so se pojavile obtožbe pred pol leta, smo bili v naši družini nad tem šokirani in tega ne moremo verjeti. Tudi pri nas je imel stike z otroki. Ko jih je vozil na letovanje, sem bil tudi sam zraven." Večkrat je kam peljal tudi animatorje. Sogovornikov nečak je bil animator, ko je ta duhovnik postal župnik, kdaj je šel z njim po opravkih, prav tako kasneje njegov sin. Kot je povedal, se po zagotovilih teh mladih ni kdaj zgodilo, da bi se duhovnik neprimerno vedel. "V župniji smo nad temi obtožbami presenečeni." 



Kupi v trgovini

Zakaj verujem?
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh