Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlorabe: p. Zollner spodbuja nova spovedna pravila za duhovnike

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 11. 2021 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba, Spoved
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlorabe: p. Zollner spodbuja nova spovedna pravila za duhovnike
P. Hans Zollner FOTO: arhiv Družine

Zlorabe: p. Zollner spodbuja nova spovedna pravila za duhovnike

Izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih p. Hans Zollner spodbuja, da bi v Cerkvi sprejeli nova pravila glede spovedne molčečnosti. Ta naj bi po eni strani okrepila spovedno molčečnost, po drugi pa izpostavila osebno odgovornost spovednika.

Jezuit p. Zollner je svoje razmišljanje predstavil v gostujočem zapisu, ki ga je po navedbah spletnega portala Vatican News minuli konec tedna objavil britanski katoliški tednik The Tablet. P. Zollner predlaga, naj bi bila dolžnost spovednika tudi ta, da spodbudi storilca, ki se je spovedal svojih grehov, naj se sam izroči državnim organom pregona in poišče strokovno terapevtsko pomoč.

Odveza za greh spolne zlorabe naj ne bi bila podeljena, dokler storilec ne izkaže ne le iskrenega kesanja, temveč tudi volje, da se za storjeno škodo spokori.

Poleg tega bi lahko prek novih navodil znova poudarili, da »odveza za greh spolne zlorabe ne more biti podeljena, dokler storilec ne izkaže ne le iskrenega kesanja, temveč tudi volje, da se za storjeno škodo spokori,« v zapisu pojasnjuje p. Zollner. Žrtvam zlorab pa morajo spovedniki prisluhniti »z vsem sočutjem in spoštovanjem«.

Kako močna je spovedna molčečnost?

Zapis nemškega jezuita p. Zollnerja je bil objavljen sredi razprave o spovedni molčečnosti. Predsednik Francoske škofovske konference je nedavno izjavil, da je spovedna molčečnost za duhovnika »močnejša od državnih zakonov«, potem ko so v Franciji po objavi poročila preiskovalne komisije o spolnih zlorabah v tamkajšnji Katoliški cerkvi izrazili zahtevo, naj Cerkev znova premisli o veljavnosti spovedne molčečnosti v tem kontekstu.

P. Zollner ob tem poudarja, kako pomembna je spovedna molčečnost za vse udeležence. Vernik se ob zavedanju, da vse ostane v spovednici, svobodno odloči in spovedniku zaupa stvari, ki jih sicer ne bi izrekel, je prepričan nemški jezuit. To se tiče tudi žrtev, ki sicer morda nikoli ne bi zbrale poguma za javno priznanje, kaj se jim je zgodilo. »Da je bila spoved v preteklosti tudi neke vrste pretveza za zlorabe in druge zločine, ne sme privesti do tega, da jo opustimo kot pot, po kateri je mogoče doseči Božje usmiljenje,« tako p. Zollner.

Nobenih prepričljivih dokazov ni, da bi odprava spovedne molčečnosti kakor koli preprečila spolno nasilje.

Poleg tega »ni nobenih prepričljivih dokazov«, da bi odprava spovedne molčečnosti kakor koli preprečila spolno nasilje. Duhovniki zelo redko – razen v zaporniški pastorali – slišijo spoved storilca spolnih zlorab. Sam je doslej slišal le za en tovrsten primer, je zapisal nemški jezuit.

P. Hans Zollner v Rimu vodi Inštitut za antropologijo – interdisciplinarne študije o človekovem dostojanstvu in zaščiti za ranljive osebe. Ustanova v sklopu Papeške univerze Gregoriana je vodilni raziskovalni inštitut Katoliške cerkve na področju spolne zlorabe mladoletnih. Naslednica nekdanjega Centra za zaščito otrok in mladoletnih se posebej osredinja na t.i. »safeguarding«, torej preprečevanje zlorab in zaščito pred tovrstnimi dejanji.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh