Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Želim vas prositi odpuščanja«

Za vas pišejo:
Marjan Pogačnik, M. M. Š.
Objava: 05. 10. 2021 / 13:40
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2021 / 15:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Želim vas prositi odpuščanja«
Predsednik komisije Sauvé izroča poročilo predsedniku škofovske konference Moulins-Beaufortu FOTO: Thomas Coex/AFP

»Želim vas prositi odpuščanja«

Neodvisna komisija za preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi, ki jo je leta 2018 ustanovila francoska škofovska konferenca, je francoski Cerkvi predala poročilo o spolnih zlorabah med letoma 1950 in 2020, 5. oktobra pa je na tiskovni konferenci predstavila svoje ugotovitve.

21-članska komisija, ki jo je sestavljalo 21 pravnikov, zdravnikov, zgodovinarjev in teologov, je v dveh letih in pol prepotovala vso Francijo ter zbirala podatke iz cerkvenih arhivov, pravosodja, državnega tožilstva, medijskih raziskav, pa tudi prisluhnila žrtvam. Generalna sekretarka komisije Sylvette Toche je dejala, da so jo pisna pričevanja pretresla. »Najbolj stvarna so bila pogosto najbolj strašljiva,« je dejala.

Najbolj stvarna pričevanja so bila pogosto najbolj strašljiva.

Po oceni vsaj 216.000 žrtev

Komisija je prisluhnila 213 žrtvam, obravnavala 2819 pisnih pričevanj o zlorabah in opravila viktimološko raziskavo na podlagi 1628 primerov. Naročila je tudi raziskavo med prebivalstvom na vzorcu 28.000 ljudi, ki jo je opravila agencija IFOP. Število žrtev zlorab, ki so jih med letoma 1950 in 2020 zagrešili duhovniki, diakoni in redovniki, po oceni raziskave znaša 216.000 ljudi, razširjeno še na laike, dejavne v Cerkvi, pa 330.000. V skladu s to raziskavo je delež zlorab, storjenih v okviru Cerkve, v celotni družbi 4-odstoten.

Okoli 10 % danes odraslih Francozov naj bi bilo žrtev spolnih zlorab v otroštvu.

To govori o splošni množičnosti pojava: okoli 10 % danes odraslih Francozov naj bi bilo žrtev spolnih zlorab v otroštvu (14 % žensk in 6,5 % moških, in sicer najpogosteje v družinskem ali prijateljskem okviru (3,7 % vsega prebivalstva). Vendar pa je med »kraji socializacije« Cerkev pri vrhu (1,2 %; drugod: na počitniških kolonijah 0,36 %, v šolstvu 0,34 %, v športnih klubih 0,28 % …).

»Niso jim verjeli«

Poročilo ocenjuje, da so spolne zlorabe zagrešili trije odstotki duhovnikov. Število zlorab se je med letoma 1970 in 1990 močno zmanjšalo, vendar se odtlej ni več zmanjševalo. Med žrtvami je največ moških, 80 %, (med njimi največ dečkov med 10. in 13. letom). »Posledice so zelo hude,« je dejal predsednik komisije Jean-Marc Sauvé; okoli 60 % žrtev ima velike težave v čustvenem ali spolnem življenju.« Opozoril je še na ravnodušnost v Cerkvi do žrtev do začetka leta 2000: »Niso jim verjeli ali prisluhnili,« včasih pa so jih po njegovih besedah imeli za soodgovorne za to, kar se je zgodilo. »Cerkev more in mora storiti vse, kar je potrebno, da se popravi in ponovno zgradi, kar je bilo poškodovanega,« je dejal in predal okoli 45 priporočil.

Spolne zlorabe so zagrešili trije odstotki duhovnikov.

Predsednik komisije je poročilo na skoraj 3000 straneh izročil predsedniku škofovske konference Ericu de Moulins-Beaufortu. Ta je dejal, da poročilo presega to, kar je bilo mogoče domnevati, ter pohvalil pogum in notranjo moč tistih, ki so pričevali. V odnosu do žrtev doživlja »sram, grozo,« pa tudi odločenost za delovanje skupaj z njimi, da skrivanja ne bi bilo več. »Danes vas želim prositi odpuščanja,« je dejal.

Papež Frančišek moli za francoske žrtve zlorab

Na objavo francoskega poročila se je odzval tudi papež Frančišek, ki je po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Mattea Brunija izrazil veliko žalost. Bruni je v izjavi za javnost dejal, da so papeževe misli pri vseh žrtvah, »z veliko žalostjo za njihove rane in hvaležnostjo za pogum, da so o zlorabah spregovorile«. Papež je z mislimi tudi pri francoski Cerkvi, za katero upa, da se bo lahko podala na pot odrešenja. Sveti oče moli za žrtve zlorab, pa tudi za vse francoske vernike.

Nalaganje
Nazaj na vrh