Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlorabe v nemški Cerkvi: škofje po vizitaciji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 09. 2021 / 12:20
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlorabe v nemški Cerkvi: škofje po vizitaciji
Nemški kardinal Rainer Maria Woelki FOTO: Vatican Media

Zlorabe v nemški Cerkvi: škofje po vizitaciji

Papež Frančišek je preučil rezultate apostolske vizitacije v kölnski nadškofiji glede primerov spolnih zlorab in sprejel prošnjo kardinala Rainerja Marie Woelkija, tamkajšnjega nadškofa, da se za nekaj mesecev umakne iz škofije. Zavrnil je odstop dveh pomožnih škofov, Ansgarja Puffa in Dominika Schwaderlappa, že sredi meseca septembra pa je tudi odločil, da škof Stefan Heße ostaja na čelu hamburške nadškofije.

Papež je sprejel prošnjo kölnskega nadškofa, da preživi »duhovni čas zunaj škofije« od sredine oktobra do začetka postnega časa prihodnje leto, vendar ob tem poudarja, da še naprej računa nanj, je po navedbah Radia Vatikan zapisano v izjavi apostolske nunciature v Nemčiji, ki sta jo objavili kölnska nadškofija in Nemška škofovska konferenca.

Nadškof Woelki je trdno odločen, da v nadškofiji k zlorabam pristopijo, poskrbijo za žrtve in v čim večji meri spodbujajo preprečevanje tovrstnih dejanj.

Papeževa odločitev je povezana z rezultati apostolske vizitacije, ki sta jo med 7. in 14. junijem letos opravila stockholmski škof kardinal Anders Arborelius in rotterdamski škof Johannes van den Hende, da bi preverila kompleksno pastoralno stanje in obravnavo spolnih zlorab v kölnski nadškofiji.

Sodeč po izjavi za kardinala Woelkija »ni dokazov, da bi pri obravnavi primerov spolnih zlorab ravnal v nasprotju z zakonom«. Obtožbe proti kardinalu, da je te primere prikrival, so bile ovržene z dokumentacijo, ki jo je preučil Sveti sedež, in z dejstvi, ki so medtem prišla na dan. Namesto tega, je zapisano v izjavi, pa se je jasno pokazala »nadškofova odločnost, da v nadškofiji k zlorabam pristopijo, poskrbijo za žrtve in v čim večji meri spodbujajo preprečevanje tovrstnih dejanj«.

Papež Frančišek »računa na kardinala Woelkija« ter »priznava njegovo zvestobo Svetemu sedežu in zavzetost za edinost Cerkve«.

Kljub temu je kardinal Woelki »pri splošnem obravnavanju tega področja naredil tudi nekaj večjih napak, predvsem na področju komunikacije«, kar je »bistveno prispevalo h krizi zaupanja v nadškofijo«.

Papež Frančišek je kardinala Woelkija minuli teden sprejel na daljši pogovor. V izjavi nunciature je zapisano, da sveti oče »računa na kardinala Woelkija« ter »priznava njegovo zvestobo Svetemu sedežu in zavzetost za edinost Cerkve. Hkrati je jasno, da nadškof in nadškofija potrebujeta premor, čas za obnovo in spravo«. Zato se je kardinal odločil, da se bo za nekaj časa umaknil iz škofije. Do njegove vrnitve bo za nadškofijo kot apostolski administrator sede plena skrbel pomožni škof Rolf Steinhäuser.

Kardinal Woelki: vrnitve v kölnsko nadškofijo se že zdaj veselim

Kardinal Woelki je v svojem rednem video nagovoru vernikom kölnske nadškofije zagotovil, da se marca prihodnje leto vrne na nadškofovski položaj: »Takrat bom svoje delo znova lahko opravljal z vsemi močmi in si skupaj z vami prizadeval za prihodnost naše kölnske Cerkve,« je dejal nemški kardinal: »In tega se že zdaj veselim.«

Po pregledu poročila apostolskih vizitatorjev se je papež tudi odločil, da ne bo sprejel odstopa dveh pomožnih duhovnikov v kölnski nadškofiji, Dominika Schwaderlappa in Ansgarja Puffa. V izjavi nunciature je zapisano, da so bile v obeh primerih ugotovljene »napake pri upravljanju, vendar ne namensko prikrivanje zlorab ali ignoriranje žrtev«. Zato bo škof Puff takoj nadaljeval svojo službo, škof Schwaderlapp pa je papeža prosil, naj mu dovoli leto dni opravljati pastoralno službo v nadškofiji Mombasa v Keniji, preden bo nadaljeval svoje delo v Kölnu.

Hamburški nadškof Stefan Heße FOTO: Vatican Media

Stefan Heße ostaja hamburški nadškof

Že sredi septembra pa je Nemška škofovska konferenca oznanila tudi odločitev papeža Frančiška, da Stefan Heße ostaja na položaju hamburškega nadškofa. Preverjanje dokumentacije je tudi pri njem pokazalo »nekatere pomanjkljivosti pri organizaciji in načinu dela« v kölnski nadškofiji, vendar je preiskava ugotovila, »da te niso bile storjene z namenom prikrivanja primerov spolnih zlorab«. Nadškof Heße je pred vodenjem hamburške nadškofije namreč opravljal delo generalnega vikarja v Kölnu.

Nadškof Heße je po objavi poročila o zlorabah papežu prav tako ponudil odstop z vodilnega položaja, vendar sveti oče njegove ponudbe ni sprejel, pač pa mu je le dovolil, da se za nekaj mesecev umakne iz nadškofije.

Nadškof Heße je šestmesečni premor večinoma preživel v Hamburgu, čas pa je izkoristil za ignacijanske duhovne vaje.

Po šestmesečni odsotnosti je nadškof Heße minuli konec tedna prvič znova nastopil v javnosti, zbrani verniki pa so ga sprejeli z navdušenim aplavzom. Med bogoslužjem pred Marijino stolnico v Hamburgu ga je z veseljem sprejelo okoli tristo udeležencev, kakršnih koli protestov pa ni bilo.

Nadškof Heße je po lastnih navedbah šestmesečni premor večinoma preživel v Hamburgu, čas pa je izkoristil za ignacijanske duhovne vaje.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh