Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Woelki čuti podporo nemških žrtev zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 08. 2021 / 10:52
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Woelki čuti podporo nemških žrtev zlorab
Kölnski kardinal Rainer Maria Woelki FOTO: Vatican Media

Kardinal Woelki čuti podporo nemških žrtev zlorab

Kölnski kardinal Rainer Maria Woelki meni, da ima pri razčiščevanju škandala spolnih zlorab v svoji nadškofiji polno podporo žrtev.

Prizadeti so ga vedno znova spodbujali pri njegovem delu, mu zaupali in ga prosili, naj ne odstopi s položaja kölnskega nadškofa, je kardinal po navedbah avstrijskega Kathpressa minuli konec tedna pojasnil v pogovoru za eno od nemških televizijskih postaj. Pogovor je bil posnet ob kardinalovem 65. rojstnem dnevu, ki ga je obhajal minulo sredo.

Papež Frančišek je kardinalu Woelkiju »zelo jasno in zelo nazorno izrazil svoje polno zaupanje«.

Prizadeti zaradi zlorab so mu pojasnili, da bi se v primeru njegovega odstopa njihovo trpljenje začelo znova, saj bi morali čakati na novega nadškofa, še enkrat prestati vsa izpraševanja in podobno. Zato so ga ves čas spodbujali, naj ne odstopi, temveč naj celoten proces razčiščevanja zlorab izpelje do konca. Na vprašanje, kako bo glede njegovega položaja odločil papež, je kardinal odvrnil, da o tem ne ve nič. Toda papež mu je med zadnjim srečanjem februarja letos »zelo jasno in zelo nazorno izrazil svoje polno zaupanje«.

Kardinal Woelki je napovedal, da bo v kölnski nadškofiji obhajal bogoslužje z žrtvami spolnega nasilja v Katoliški cerkvi. To je napovedal kot »obliko opravičila, v kolikor je kaj takega sploh mogoče«. Cerkev je »kot ustanova, žal pa tudi številni duhovniki, v celoti odpovedala. To je zločin, za katerega se niti Cerkev ne more nikoli v celoti oddolžiti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh