Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kölnski kardinal Woelki ne bo odstopil

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 03. 2021 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kölnski kardinal Woelki ne bo odstopil

Kölnski kardinal Woelki ne bo odstopil

»Storil sem vse v skladu s predpisi, vendar ne vsega, kar je človeško mogoče.«

Kardinal Rainer Maria Woelki FOTO: Vatican Media

Po predstavitvi poročila o spolnih zlorabah v kölnski nadškofiji je tamkajšnji nadškof, 64-letni kardinal Rainer Maria Woelki, sporočil, da ne namerava odstopiti z vodilnega položaja. »Preprosto prevzeti moralno odgovornost in oditi, v zaščito ugleda škofovskega položaja in Cerkve, to se mi zdi preveč preprosto. In v mojih očeh tudi zgrešeno,« je minuli torek v Kölnu pojasnil nadškof: »Takšen odstop bi bil zgolj znamenje, ki bi veljalo le kratek čas.« Sam meni, da lahko na položaju, ki ga opravlja, marsikaj izboljša. Kot je dejal, bo v prihodnosti »storil vse, da v nadškofiji ne bi več prihajalo do tovrstnih napak«.

Kardinal, ki mu očitajo prikrivanje spolnih zlorab v kölnski nadškofiji, je priznal, da je v primeru zlorab odgovornost prevzel nase. Izvedensko mnenje mu je potrdilo, da je v primeru obtoženega duhovnika O. ravnal v skladu z dolžnostjo in pravnimi predpisi, vendar, meni kardinal: »Ne gre zgolj za to, da naredimo tisto, kar je prav; storiti bi morali vse, kar je človeško mogoče. In sam tega nisem storil.« Bolje bi bilo, ko bi bil omenjeni primer prijavil v Vatikan, česar, kot zdaj obžaluje, ni storil. Tudi v nekem drugem primeru bi bil moral obtoženega duhovnika suspendirati že dosti prej, kot se je to dejansko zgodilo.

Prizadetim ponujena možnost osebnega pogovora

Vsem prizadetim zaradi spolnih zlorab v kölnski nadškofiji, ki jih omenja neodvisno izvedensko poročilo, teh je več kot tristo, je kardinal Woelki ponudil možnost osebnega pogovora. »Pridite k meni, če želite, in prizadeval si bom, da vam v celoti prisluhnem.« Seveda pa razume vsakogar, je dodal kardinal, ki se po svoji težki izkušnji ne želi pogovarjati s predstavnikom Cerkve. Sam prevzema moralno odgovornost za dogodke iz preteklosti, saj je z vodenjem nadškofije prevzel tudi odgovoren položaj.

Poročilo o zlorabah, predstavljeno pred tednom dni, je pokazalo, kako so se odgovorni v kölnski nadškofiji odzvali na obtožbe spolnih zlorab s strani njenih duhovnikov. Izsledki raziskave kažejo, da je v 75 primerih prišlo do napačnega ravnanja, za katerega so odgovorni nadškofje, generalni vikarji in vodje določenih oddelkov. Med njimi sta tudi hamburški nadškof, 54-letni Stefan Heße, in kölnski pomožni škof, 53-letni Dominikus Schwaderlapp, ki sta papežu že ponudila svoj odstop, pa tudi pokojni kölnski nadškof Joachim Meisner (1933-2017). Kardinalu Woelkiju osebne krivde ali napačnega ravnanja v poročilu niso dokazali.

Kardinal je na tiskovni konferenci izjavil, da je bilo storjenih »veliko, preveč napak, ugled Cerkve pa je bil, povsem zgrešeno, vrednoten dosti višje kot trpljenje prizadetih … Na splošno je primanjkovalo sočutja do žrtev«. Poleg tega je v upravi nadškofije »vladala velika zmešnjava, bilo je veliko sistemsko pogojenega prikrivanja«. Woelki je spregovoril tudi o »sistemu molka, prikrivanja, pomanjkljivega nadzora in nejasne odgovornosti«: »To se ne bi smelo nikoli zgoditi. Skrajni čas je, da vse te vzroke za napačno ravnanje odstranimo.«


Kardinalu izročajo poročilo o spolnih zlorabah FOTO: Vatican Media

Kardinal Woelki zahteva poostritev cerkvenopravnih predpisov

Kölnski nadškof je po predstavitvi poročila izrazil odločno zahtevo po zaostritvi cerkvenopravnih predpisov v primeru spolnih zlorab, napovedal pa je tudi boljše izobraževanje na tem področju za vse škofijske sodelavce. Kot je dejal na tiskovni konferenci, so »potrebne spremembe v cerkvenem pravu, ki bodo še natančneje in jasneje urejale odziv na obtožbe spolnih zlorab«.

Po njegovem mnenju je treba podaljšati roke zastaranja tovrstnih primerov, napačno pa se mu tudi zdi, da so spolne zlorabe v cerkvenem pravu še vedno obravnavane le kot kršenje celibata: »To je večno nadaljevanje napačnega pogleda na to vprašanje.«

Konec uničevanja dokumentacije

Woelki bo tudi poskrbel, da v kölnski nadškofiji odslej ne bodo več uničevali dokumentacije. Ta ukaz je že izdal, čeprav »s tem, kar je povsem nesmiselno, kršim cerkveno pravo«: »Ne sme biti in ne bo več mogoče, da bi iz dokumentacije izginjale posamezne strani ali da bi celi kupi dokumentov padli za omaro.« Poleg tega je treba povsem izključiti možnost, da bi z dokumentacijo na kakršen koli način manipulirali.

Izvedensko poročilo je po kardinalovem mnenju še pokazalo, da so bili odgovorni v kölnski nadškofiji nezadostno pripravljeni na svoje vodilne položaje. Kot je napovedal, se ne bo več dogajalo, »da bi bil preprost župnik z danes na jutri kar naenkrat odgovoren za dvesto sodelavcev, na kar pa ne bi bil ustrezno pripravljen«. Ljudi na vodilnih položajih je treba na takšne funkcije temeljito pripraviti in izšolati – tudi na področju odzivov na spolne zlorabe. Podobno kot druga poslovna področja tudi Cerkev potrebuje sistem medsebojnega nadzora in seveda tudi zunanji nadzor.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh