Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa vizitatorja zaključila poročilo o kölnski nadškofiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 08. 2021 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa vizitatorja zaključila poročilo o kölnski nadškofiji
Kölnska stolnica FOTO: Pixabay

Papeževa vizitatorja zaključila poročilo o kölnski nadškofiji

Stockholmski kardinal Anders Arborelius in rotterdamski škof Hans van den Hende sta papežu Frančišku ta teden izročila svoje poročilo o pogovorih z žrtvami in drugimi prizadetimi zaradi spolnih zlorab, ki so se dogajale v nadškofiji Köln.

Poročilo o vizitaciji sta po navedbah avstrijskega Kathpressa že predala Svetemu sedežu. Vsebina poročila zaenkrat ni znana, za nadaljnjo komunikacijo glede tega vprašanja pa je odslej pristojen Vatikan.

Med soočanjemu s spolnimi zlorabami je v najštevilčnejši nemški škofiji prišlo do hude krize zaupanja. Papež je konec letošnjega maja zato v Kölnu odredil apostolsko vizitacijo, da bi dobil popolno sliko o dogajanju. Za vizitatorja je določil stockholmskega škofa kardinala Aboreliusa in rotterdamskega škofa van den Hendeja. Oba cerkvena dostojanstvenika sta se med enotedenskim bivanjem v Nemčiji med drugim pogovarjala tudi z nekdanjimi in sedanjimi člani nadškofijskega vodstva.

Vsebino pogovorov sta zapisala v poročilu, ki naj bi vsebovalo tudi morebitne odkrite napake v ravnanju pristojnih in predloge za ukrepanje v prihodnosti. Poročilo je namenjeno svetemu očetu, saj sta vizitatorja delovala v njegovi pristojnosti.

Nekdanja generalna vikarja kölnske nadškofije sta po predstavitvi uradnega poročila o zlorabah ponudila svoj odstop.

Frančišek se mora zdaj odločiti, kako in kdaj ukrepati. Konkretno gre za prihodnost hamburškega nadškofa, 55-letnega Stefana Heßeja, in kölnskega pomožnega škofa, 54-letnega Dominikusa Schwaderlappa. Oba nekdanja generalna vikarja v Kölnu sta po predstavitvi uradnega poročila o zlorabah ponudila svoj odstop. Obema namreč očitajo več primerov zlorabe položaja v obravnavi primerov spolnih zlorab. Kölnskega nadškofa, 64-letnega kardinala Rainerja Marie Woelkija, omenjeno poročilo ne bremeni.

Kritiki Woelkiju kljub temu očitajo sporno moralno ravnanje in zahtevajo njegov odstop. Ker ni javno oznanil ene prvih preiskav, mu očitajo, da je skušal zlorabe prikriti. Papež bo lahko odločil tudi o nadškofovi prihodnosti, saj sta apostolska vizitatorja sogovornikom postavila tudi vprašanje, koliko verniki v kölnski nadškofiji še zaupajo njenemu vodstvu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh