Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kölnska nadškofija že v postopku vizitacije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2021 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2021 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kölnska nadškofija že v postopku vizitacije

Kölnska nadškofija že v postopku vizitacije

Apostolski vizitator škof Arborelius: vsi pogovori z vpletenimi ostajajo zaupni.

Stockholmski škof kardinal Anders Arborelius FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je konec letošnjega maja odredil apostolsko vizitacijo v kölnski nadškofiji, da bi dobili popolno sliko o vprašanju tamkajšnjih spolnih zlorab. Za vizitatorja je določil stockholmskega škofa kardinala Andersa Aboreliusa in rotterdamskega škofa Johannesa van den Hendeja, predsednika Nizozemske škofovske konference. Kot poroča avstrijski Kathpress, sta Arborelius in van den Hende v začetku tedna prispela v Köln in v sklopu vizitacije že opravila prve pogovore.

Vizitatorja naj bi si »v prvi polovici junija ustvarila celotno sliko zapletenega pastoralnega stanja v nadškofiji«, obenem pa bosta pregledala morebitne napake, ki so jih glede primerov spolnih zlorab storili kardinal Rainer Maria Woelki, pa tudi hamburški nadškof Stefan Heße ter kölnska pomožna škofa Dominikus Schwaderlapp in Ansgar Puff.

V torek sta se že srečala z nekaterimi žrtvami zlorab in z njimi opravila prve pogovore. Prizadete sta spodbujala, naj govorijo odkrito in brez zadržkov. Kot pa so sporočili iz Nemčije, naj bi vsi pogovori ostali strogo zaupni, kar pomeni, da so tudi žrtve zlorab, ki se pogovarjajo z vizitatorjema, zavezane k molčečnosti.

V prihodnjih dneh bosta papeževa odposlanca prisluhnila tudi laikom, ki delujejo v kölnski nadškofiji. Natančnega seznama oseb, ki se bodo srečale z njima, prav tako ne želijo izpostaviti javnosti, ker bi bile te sicer izpostavljene prevelikim pritiskom s strani medijev. Zaenkrat je odprto tudi vprašanje, kdaj naj bi se apostolska vizitacija zaključila; sodeč po sporočilu za javnost, ki so ga ob napovedi vizitacije objavili v Vatikanu, naj bi bilo to sredi meseca junija, torej prihodnji teden.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh