Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski škofje priznali odgovornost za zlorabe

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 11. 2021 / 20:00
Oznake: Cerkev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski škofje priznali odgovornost za zlorabe
Predsednik Francoske škofovske konference nadškof Eric de Moulins-Beaufort FOTO: Vatican Media

Francoski škofje priznali odgovornost za zlorabe

Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je priznal institucionalno odgovornost Cerkve za primere spolnih zlorab mladoletnih, ki jih je razkrilo nedavno objavljeno poročilo neodvisne komisije.

Škofje so priznali tudi krivdo Cerkve, ki je dopustila, da so zlorabe pridobile »sistemske razsežnosti«, omogočil pa jih je »globalni kontekst«, je nadškof iz francoskega Reimsa pojasnil na današnji tiskovni konferenci v Lurdu, kjer so škofje od torka zasedali na redni jesenski skupščini. »Ta odgovornost prinaša s seboj dolžnost, da žrtvam zagotovimo pravico in odškodnino,« je nadškof povedal po glasovanju škofov.

Škofje so priznali krivdo Cerkve, ki je dopustila, da so zlorabe pridobile »sistemske razsežnosti«.

To dvojno priznanje je »pomembna etapa«, ki odpira pot za »dela pravičnosti in resnice«, je pojasnil de Moulins-Beaufort. Na podlagi tega želi Francoska škofovska konferenca delovati v prihodnje. Škofje so obenem obnovili svojo podporo resoluciji, ki so jo sklenili že na pomladanskem srečanju v letošnjem marcu, da bodo v Cerkvi uvedli enajst ukrepov za boj proti spolnim zlorabam.

Spolne zlorabe mladoletnih v Franciji so bile osrednja tema tokratnega srečanja škofovske konference. V začetku oktobra je bilo objavljeno obsežno poročilo neodvisne komisije o dogajanju v francoski Cerkvi. Po nekaterih ocenah so duhovniki in člani redovnih skupnosti od petdesetih let prejšnjega stoletja v Franciji spolno zlorabili okoli 216.000 mladoletnih žrtev.

Sauvejevo poročilo je močno odmevalo v javnosti in je prispevalo tudi k ostri kritiki francoskih škofov.

Sauvejevo poročilo, imenovano po predsedniku preiskovalne komisije, nekdanjem sodniku Jean-Marcu Sauveju, ki razkriva, da je bila velika večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let in iz različnih družbenih okolij, je močno odmevalo v javnosti in je prispevalo tudi k ostri kritiki francoskih škofov.

Jesenska skupščina Francoske škofovske konference se zaključi v ponedeljek, danes popoldne pa naj bi se škofje srečali še s 130 predstavniki katoliških laiških gibanj in z žrtvami spolnih zlorab.

Papež francoskim škofom: z vero nosite jarem sramu

Na francoske škofe se je s pismom obrnil tudi papež Frančišek, ki je zbrane na zasedanju v Lurdu pozval, naj »jarem sramu« nosijo z vero in upanjem. »Medtem ko hodite skozi vihar, ki sta ga povzročila sram in drama zlorab mladoletnikov, storjenih v Cerkvi, vas spodbujam, da jarem nosite z vero in upanjem, in jaz ga nosim z vami,« je zapisal sveti oče. 

Prepričan je, da bodo škofje »skupaj in pod vodstvom Svetega Duha« našli sredstva, da se poklonijo žrtvam in jih potolažijo, da vse vernike spodbudijo k spokornosti in spreobrnjenju src, da sprejmejo vse potrebne ukrepe, da bo Cerkev postala varen dom za vse, da poskrbijo za sveto Božje ljudstvo, ki je ranjeno in globoko vznemirjeno, ter da z veseljem nadaljujejo poslanstvo, ki je odločno usmerjeno v prihodnost.

Spodbujam vas, da jarem nosite z vero in upanjem, in jaz ga nosim z vami.

»V preizkušnjah in protislovjih, ki ste jih prisiljeni živeti, bodite prepričani, da imate podporo in občestvo apostolskega sedeža,« tako papež škofom, ki jih je nedavno sprejel v Vatikanu na obisku ad limina. »Ne dvomite o tem, da francosko ljudstvo pričakuje Kristusovo blagovest, ki jo potrebuje bolj kot kdaj koli prej. Zato s posebno nežnostjo zaupam vaši očetovski skrbi veliko večino vaših duhovnikov, ki svojo službo opravljajo velikodušno in predano, pa je njihov lep poklic žal oblaten. V tem težkem trenutku jih je treba okrepiti in podpreti.«

Nalaganje
Nazaj na vrh