Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv predsednika Pahorja na sredine izgrede: dialog in protesti da, nasilje ne

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 09. 2021 / 14:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2021 / 18:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv predsednika Pahorja na sredine izgrede: dialog in protesti da, nasilje ne
Predsednik Borut Pahor: »Dialog in protesti ja, nasilje ne.« FOTO: Tatjana Splichal

Odziv predsednika Pahorja na sredine izgrede: dialog in protesti da, nasilje ne

Predsednik republike Borut Pahor je po včerajšnjem dogajanju na protestih v Ljubljani opozoril, da izgredi ne smejo naleteti na našo ravnodušnost, kaj šele na razumevanje ali odobravanje.

»Dialog in protesti ja, nasilje ne. Glede tega moramo biti popolnoma enotni, ker nasilje ogroža vse nas,« je predsednik Pahor po navedbah STA zapisal v izjavi za javnost.

Vsi vemo, da glede ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni obstajajo različna mnenja. Pahor je opomnil, da jih skušajo pristojne oblasti v okviru strokovnih usmeritev kolikor je mogoče upoštevati, in poudaril, da lahko »vsa različna stališča svobodno izrazimo le na dostojen in miren način«.

Vsa različna stališča lahko svobodno izrazimo le na dostojen in miren način.

Kot je spomnil, je takoj, ko so zdravstvene razmere to dopuščale, na njihovo prošnjo 28. aprila letos na pogovor sprejel predstavnike civilnih pobud, ki nasprotujejo cepljenju in drugim ukrepom za zajezitev virusa. Pojasnil je, da je prisluhnil njihovim mnenjem in jim povedal, da jih je sprejel zato, ker meni, da mora potekati dialog o teh vprašanjih. Poudaril pa je, da popolnoma zaupa strokovnim odločitvam v boju z epidemijo in k temu poziva tudi druge državljane.

Predsednik Pahor je že večkrat poudaril, kako se mu zdi odločilnega pomena, da kot skupnost ostanemo skupaj in skupaj gremo skozi stisko, v kateri smo se znašli. Državljane je pozval: »Med nami so razlike, vendar moramo delati vse, da jih ne poglabljamo, ampak se medsebojno spodbujamo.«

Med nami so razlike, vendar moramo delati vse, da jih ne poglabljamo, ampak se medsebojno spodbujamo.

Po njegovih besedah je vselej pripravljen na dialog o vseh pomembnih vprašanjih za skupnost. Razume tudi, da smo »ob težavah in omejitvah, ki jih virus prinaša v naša življenja«, vsi utrujeni in marsikomu zmanjka potrpljenja. Kljub temu, je bil jasen predsednik, »od sogovornikov upravičeno pričakujem, da se bodo odrekli vsakršnemu nasilju«.

Poškodovanih sedem policistov, pridržanih devet ljudi

Na včerajšnjem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v Ljubljani je prišlo do izgredov. Skupina zbranih je v poslopje parlamenta in policijo metala različne predmete, tudi pirotehniko in granitne kocke. Poškodovano je poslopje Državnega zbora, v dogajanju je bilo poškodovanih sedem policistov, policija, ki je na shodu izgrednike razgnala tudi s solzivcem in vodnim topom, pa je pridržala devet ljudi.

Od sogovornikov upravičeno pričakujem, da se bodo odrekli vsakršnemu nasilju.

Mestna občina Ljubljana: po včerajšnjem protestu na mestni infrastrukturi za okoli sedem tisoč evrov škode

Z Mestne občine Ljubljana pa so sporočili, da sicer podpirajo mirno in spoštljivo izražanje mnenj, ostro pa obsojajo kakršnokoli nasilje.

Po njihovi grobi oceni je na sredinem protestu nastalo za okoli sedem tisoč evrov škode zaradi poškodovanih tlakovcev in ulične opreme, kot so kocke, kamniti stebrički in korita. Ocena in sanacija škode še nista zaključeni.

Pojasnili so še, da je bilo zažganih tudi nekaj uličnih košev za smeti, na podzemnih in ostalih zabojnikih za odpadke pa ni bilo opaziti škode.

Nalaganje
Nazaj na vrh