Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ogled poslikav Toneta Kralja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 09. 2021 / 09:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ogled poslikav Toneta Kralja
Pesek pri Trstu, cerkev Marije Brezmadežne, prezbiterij je Tone Kralj poslikal z monumentalno podobo zmagoslavnega Kristusa Odrešenika. Foto: Ivo Žajdela

Ogled poslikav Toneta Kralja

Rafaelova družba je organizirala še eno zanimivo ekskurzijo. Pred dvema letoma smo si pod njeno organizacijo lahko ogledali nekaj krajev v Benečiji, kjer so bili nekaj časa leta 1945 slovenski begunci pred komunističnim nasiljem: nekdanja taborišča Visco in Monigo pri Trevisu ter Zerman.

Kraljev obrambni zid proti Italiji

V soboto, 11. septembra, nas je pot vodila na zahodno zamejstvo, na tržaško in goriško. Najprej smo si ogledali poslikave Toneta Kralja v cerkvi v Katinari nad Trstom. Slikar jih je naslikal leta 1931, torej v svoji zgodnji fazi. Te poslikave tudi zaradi ekspresionističnih elementov sodijo med kakovostnejša Kraljeva dela.

Ogled poslikav v Katinari. Foto: Ivo Žajdela

Sicer je Tone Kralj s slikami obogatil okoli 40 cerkva. Največ jih je na Primorskem. Tam je s poslikanimi cerkvami naredil nekakšen obrambni zid proti Italiji, ki je bila v tistem času do Slovenstva na našem zahodnem etničnem ozemlju zelo agresivna in raznarodovalna.

S Tonetom Kraljem so imeli slovenski duhovniki srečno roko

Kralja so za poslikavo cerkva vabili slovenski duhovniki, Sedej, Šček in drugi. Vrsta cerkva je bilo pozidanih po prvi svetovni vojni, ker je njihove predhodnice porušilo večinoma italijansko topništvo med prvo svetovno vojno.

Nove cerkvene površine so kar klicale dobrega slikarja in s Tonetom Kraljem so imeli slovenski duhovniki na Primorskem srečno roko.

Verena Koršič Zorn predstavlja Kraljeve poslikave v Trebčah. Foto: Ivo Žajdela

Zanimivo je tudi to, da je na marsikateri poslikavi uporabil slovenske narodne simbole, pri pozitivnih osebah je uporabil barve slovenske zastave, pri negativnih pa, včasih tudi zelo odkrito, fašistične simbole, pa tudi zeleno (italijansko) barvo.

Od Katinare, Peska, Trebč do Pevme

Po Katinari smo si ogledali Kraljeve poslikave na Krasu nad Trstom, na Pesku in v Trebčah. V Gorici se nam je pridružila Erika Jazbar, ki nam je povedala veliko zanimivega o dogajanju na Goriškem. Najprej nam je orisala pomen kulturnega centra Lojzeta Bratoža.

Pogovor s slovensko županjo Franko Padovan v Števerjanu. Foto: Ivo Žajdela

Sledil je ogled Kraljevih poslikav v Pevmi. Cerkev, pozidana na ruševinah prve svetovne vojne, je polna Kraljevih umetnin.  Pevmi nas je sprejel goriški župnik in dekan Marjan Markežič.

Kraljeve poslikave nam je predstavljala Verena Koršič Zorn

Erika Jazbar nam je v Števerjanu pripravila pogovor s slovensko županjo Franko Padovan. Bogat dan smo končali že zvečer v Štandrežu, v cerkvi, ki je prav tako zrasla na ruševinam med prvo svetovno vojno porušene predhodnice. Tudi ta je en sam muzej mojstrovin Toneta Kralja.

Udeleženci ekskurzije v Pevmi. Foto: Ivo Žajdela

Kraljeve poslikave nam je s svojim bogatim znanjem predstavljala Verena Koršič Zorn, ki je o tej temi napisala tudi knjigo, izdala jo je Goriška Mohorjeva družba.

Več o ekskurziji bomo objavili v reportaži v Družini.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh