Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ogroženo delovanje slovenske šole Antona Martina Slomška v Mendozi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 01. 2024 / 07:00
Oznake: Slovenija, Svet, Šola
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2024 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ogroženo delovanje slovenske šole Antona Martina Slomška v Mendozi
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je obiskal šolo v Mendozi leta 2022. FOTO: Urška Šmon

Ogroženo delovanje slovenske šole Antona Martina Slomška v Mendozi

Zaradi vse globlje gospodarske krize, v primežu katere se je znašla Argentina, je ogroženo tudi delovanje slovensko-argentinske šole Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek v Mendozi. Starši slovenskih korenin namreč ne zmorejo več plačevati šolnine, ki znaša 50.000 pesov ali približno 50 evrov na mesec za otroka. Ali lahko pride do najbolj črnega scenarija, zaprtja šole?

Slovenska karitas zato na pobudo profesorja Naravoslovnotehniške fakultete Primoža Mrvarja, ki ima sorodstvene vezi v Argentini in je lani novembra obiskal slovensko skupnost v Mendozi, v sodelovanju s slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška (AMS) prosi za finančno pomoč, da bo edina slovenska šola v Latinski Ameriki lahko še naprej delovala.

Šolo obiskuje 125 otrok

Šola AMS je bila ustanovljena leta 2011 v Mendozi. Ustanovila jo je fondacija Slo, skupina posameznikov, ki se zavzema za kakovostno šolanje slovenskih in argentinskih otrok, da bi bili vzgojeni v kulturi vrednot slovenstva in opremljeni z kakovostnim znanjem, veščinami in kompetencami za nadaljnje življenje. Od leta 2011 je šolo obiskovalo 360 učencev, končalo šolanje pa 80 učencev.

V slovenski šoli je trenutno 125 otrok, od tega vrtec obiskuje 25 otrok, osnovno šolo, ki traja 7 let, pa 100 učencev.

Učitelji in ostalo osebje delajo prek vseh normativov

Šola ima 25 zaposlenih, od tega 20 učiteljev ter pet v splošni službi, administraciji in vodstvu šole. »Šola je zelo racionalno organizirana, saj posamezni uslužbenci, ki opravljajo administrativna dela, tudi poučujejo, nadomeščajo in vse, kar je potrebno,« pojasnjuje Mrvar: »Šolanje poteka zelo kakovostno. Vsi učitelji in administratorji delajo entuziastično prek vseh normativov, da bi ohranili šolo, saj potrebnih dodatnih učiteljev ne morejo zagotoviti zaradi zelo omejenih sredstev.«

Slovenski zajtrk učencev, ki so končali zaključni sedmi razred na šoli AMS v Mendozi decembra leta 2022. FOTO: Zajem zaslona

Šola deluje po akreditiranem argentinskem programu, ki je razširjen z več vsebinami in predmeti: slovenski jezik, slovenska kultura, veronauk, angleški jezik, glasba (otroški pevski zbor), šport, umetnost in slovenska književnost. »Glede na zadovoljstvo staršev glede kakovosti vzgojno-edukativnega dela šole je nedvomno ugotovljeno, da so otroci zelo dobro pripravljeni na nadaljnje šolanje, ki ga nadaljujejo v srednji šoli in na univerzah,« poudarja Mrvar.

Mesečni strošek delovanja šole znaša 8000 evrov

Šola, ki s strani argentinske države ne dobiva nobenih sredstev, deluje v najetih prostorih. Starši šolajočih otrok plačujejo šolnino v višini 50.000 pesov, kar je približno 50 evrov na mesec. Mesečni znesek šole za plačilo najemnine, plač učiteljev in administracije ter vodstva (mesečna plača učitelja znaša 250 evrov), plačilo davščin državi, stroške vode, zemeljskega plina, električne energije, telekomunikacijski stroški, stroški čiščenja in osnovnega vzdrževanja, znaša 8 milijonov pesov ali približno 8000 evrov.

Bi radi pomagali šoli in staršem šolajočih otrok v Mendozi? Več informacij je na voljo tukaj.

Ukinitev šole?

Zaradi težke situacije razmišljajo tudi o ukinitvi edine slovenske šole v Južni Ameriki. »Z zadnjimi močmi prosimo za finančno pomoč mati domovino Slovenijo, podjetja in posameznike, ki bi nam pomagali v tej težki situaciji. Za mesečno delovanje šole bi potrebovali 3,8 milijona pesov oziroma približno 3800 evrov na mesec,« je še dodal Mrvar in zaključil z besedami častnega konzula RS v Mendozi in pravnega zastopnika šole: »Šola je garant razvoja slovenske skupnosti, ki zna slovensko besedo in kulturo tudi v bodoče. Vse dobro in Bog vas živi.«

Državo pesti vrtoglava inflacija

Ekonomsko stanje v Argentini je vse prej kot zavidljivo. V obdobju januar-oktober 2023 je inflacija presegla 170 odstotkov. Do konca leta 2023 se bo ta vrednost še povečala. Lani decembra je v tej južnoameriški državi s skoraj 46 milijoni prebivalcev prišlo do zamenjave na vrhu oblasti, »pri čemer se pričakuje, da se bo situacija glede plačevanja šolnine še poslabšala«.

Slovenija lani šoli namenila 11 tisoč evrov

Slovenska šola v Mendozi sicer prejema finančno pomoč Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki pa ne pokrije vseh potrebnih stroškov. Kot so pojasnili za Družino, je Urad v letu 2022 za njihovo delovanje namenil šest tisoč evrov, lani skoraj dvakrat toliko, 11 tisočakov. »Z dodatnimi sredstvi se je Urad odzval na prošnjo šole za pomoč,« so pojasnili. Kolikšna pa bo letošnja pomoč? »Javni razpis za leto 2024 je v teku. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu,« odgovarjajo in dodajajo, da so slovenske institucije zunaj Slovenije pomembne za ohranjanje slovenstva in slovenske identitete ter povezovanje z matično Slovenijo.



Nalaganje
Nazaj na vrh