Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Arčon na obisku pri Slovencih v Argentini

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 18. 11. 2022 / 12:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Arčon na obisku pri Slovencih v Argentini
Na Trgu Republike Slovenije v Mendozi. FOTO: FB/Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon na obisku pri Slovencih v Argentini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je včeraj začel svoj obisk v Mendozi v Argentini, kjer se je med drugim udeležil prvega Vseslovenskega srečanja, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat RS v Mendozi.

Včeraj dopoldne se je minister srečal s predstavniki krajevnih oblasti mesta in pokrajine Mendoza. Kot poročajo z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, sta ministra ves čas spremljaja veleposlanik RS v Argentini Brian Bergant in častni konzul RS v Mendozi Jože Šmon, pridružili pa so se jim tudi drugi vidni predstavniki slovenske skupnosti v Argentini, ki sooblikujejo močno slovensko skupnost: to sestavlja okoli 30 tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Na srečanju s predstavniki krajevnih oblasti mesta in pokrajine Mendoza. FOTO: FB/Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon se je argentinskim oblastem zahvalil za podporo, ki jo nudijo slovenski skupnosti.

Minister Arčon se je najprej sestal z namestnikom župana mesta Mendoza Horaciom Migliozijem. Predstavil mu je slovensko državo, gospodarske razmere pri nas in izpostavil razvojne prednostne naloge. Izrazil je željo, da bi prav s pomočjo Slovenk in Slovencev, ki živijo zunaj slovenskih meja, našli načine za sodelovanje med državami. V pogovorih je izpostavil, da so »naši rojaki ugledni, delavni in spoštovani državljani, zato lahko pripomorejo k povezovanju na področju gospodarstva, turizma, kulture, znanosti in še kje«.

»Naši rojaki v Argentini so ugledni, delavni in spoštovani državljani.« FOTO: FB/Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister tudi o pomenu ohranjanja slovenske kulture, istovetnosti ter učenja slovenskega jezika

Sledilo je srečanje z guvernerjem pokrajine Mendoza Rodolfom Alejandrom Suarezom in tamkajšnjo ministrico za kulturo in turizem Noro Vicario. Srečanja v sproščenem vzdušju so se zaključila z željo po nadaljnjem sodelovanju ter dobrimi željami za prihodnost. Minister Arčon se je argentinskim oblastem zahvalil za podporo, ki jo nudijo slovenski skupnosti, in predvsem za razumevanje, kako pomembno je ohranjanje slovenske kulture, istovetnosti ter učenje slovenskega jezika, ne le za Slovence tu, temveč tudi za nas, ki živimo v Sloveniji. V izjavi za območne medije po srečanju je izrazil zadovoljstvo s pogovori, predvsem pa je pozdravil sodelovanje mendoških oblasti s slovensko skupnostjo.

Trg Republike Slovenije v Mendozi krasijo številni slovenski simboli: slovenska zastava, kozolec, slovenske klopce in kapelica Marije Pomagaj.

Minister se je sprehodil tudi do Trga Republike Slovenije, ki ga krasijo številni slovenski simboli: slovenska zastava, kozolec, slovenske klopce in kapelica Marije Pomagaj. Konzul Šmon je predstavil zgodovino tega trga, ki so ga 30. novembra 1991 postavili mendoški Slovenci s podporo mesta in ima med Slovenci poseben pomen: trg velja za prvo tovrstno počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj naše domovine.

Minister Arčon je v Argentini deležen prisrčnega sprejema. FOTO: FB/Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Sinoči se je minister udeležil še slovesnega odprtja prvega Vseslovenskega srečanja na osrednjem mendoškem trgu Plaza Indipendenza, ki mu je sledil Slovenski kulturni večer v mestnem gledališču.

V nedeljo slovesno bogoslužje s škofom Jamnikom

V teh dneh je na obisku v Argentini tudi ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je v imenu Slovenske škofovske konference pristojen za Slovence zunaj Slovenije. V nedeljo, 20. novembra, se bo minister Arčon udeležil slovenske zahvalne svete maše in blagoslova vina v stolnici Naše Gospe iz Loreta. Slovesno bogoslužje bo obhajal škof Jamnik.

V prostorih konzulata Republike Slovenije. FOTO: FB/Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Nalaganje
Nazaj na vrh