Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okoljevarstvena okrožnica »po kapljicah« že v medijih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 06. 2015 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Okoljevarstvena okrožnica »po kapljicah« že v medijih

Rimski časnik »L'Espresso« na spletu objavil besedilo osnutka.

Tri dni pred uradno objavo okoljevarstvene okrožnice papeža Frančiška z naslovom Laudato si je rimski časnik L'Espresso na svoji spletni strani objavil besedilo osnutka novega cerkvenega dokumenta. Okoli 192 strani obsegajoče besedilo v italijanskem jeziku je bilo že sinoči na voljo bralcem.



Objavljeno besedilo je prvi osnutek vatikanske tiskarne, ki je v dokument pred dnevi vnesla še zadnje potrebne popravke, so sporočili pri omenjenem časniku. Okrožnico naj bi v Vatikanu uradno predstavili v četrtek, besedilo na spletnih straneh L'Espressa pa po navedbah iz Vatikana vsekakor ni dokončna različica papeževega dokumenta. Za slednjo še vedno velja prepoved predčasne objave, je v izjavi za javnost pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi in ob tem pozval k »časnikarski korektnosti« ter medijske predstavnike prosil, naj počakajo do uradnega termina objave.

Vatikanski izvedenec pri L'Espressu, Sandro Magister, je v zadnjem času večkrat objavil kritične prispevke na račun pontifikata papeža Frančiška. Zaradi predčasne objave osnutka nove okrožnice je vatikanski tiskovni urad italijanskemu časnikarju odvzel akreditacijo.

V neuradni različici okrožnice je prvo poglavje namenjeno globalnim nevarnostim, kot so onesnaževanje okolja, podnebne spremembe, pomanjkanje pitne vode in zmanjševanje biološke raznolikosti, pa tudi družbenim težavam, ki izhajajo iz naštetega. Sledi krščanski nauk o stvarjenju s svetopisemskega vidika.

Tretje poglavje obravnava korenine okoljevarstvene krize, med njimi pa omenja tehnokracijo in novodobno držo človeka, ki samega sebe postavlja v središče vsega. Iz tega je izpeljana obsežna okoljevarstvena vizija, ki vsebuje načela usmerjenosti v skupni blagor in medgeneracijsko pravičnost.

Okrožnica se po osnutku sodeč zaključuje s smernicami delovanja v politiki, gospodarstvu in religijah ter s predlogi za okoljevarstveno duhovnost.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh