Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okoljski ministri o pobudi Pripravljeni na 55

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 21. 07. 2021 / 07:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okoljski ministri o pobudi Pripravljeni na 55
Sveženj Pripravljeni na 55 je prednostna naloga slovenskega predsedovanja. FOTO: Primož Predalič/Ministrstvo za okolje in prostor

Okoljski ministri o pobudi Pripravljeni na 55

V Sloveniji je včeraj potekalo neformalo srečanje ministrov za okolje in podnebne spremembe, kjer so ministri prvič soočili mnenja o zakonodajnem svežnju Pripravljeni na 55.

Ta do leta 2030 predvideva zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 55 odstotkov, beseda pa je tekla tudi o podnebni konferenci COP 26, ki bo novembra v Glasgowu.

Neformalnemu srečanju je predsedoval minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in povedal, da je cilj pobude Pripravljeni na 55 uravnotežen dogovor, ki omogoča uresničitev ciljev in hkrati pravično in hkrati stroškovno učinkovito deli breme. Prispevali naj bi vsi sektorji, obenem je potrebno ohranjati konkurenčnost svojih gospodarstev ter obenem »ne zapostaviti nikogar, ki bi potreboval pomoč zaradi zelenega prehoda,« je povedal minister Vizjak.

Sveženj Pripravljeni na 55 je uravnotežen, velikopotezen, a stvaren in kot je povedal izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans, tokratna priložnost za spreminjanje delovanje družbe Evrope predstavlja izziv in strošek, ki pa bo ob neukrepanju neprimerno višji. Zahteva solidarnost in poštenost, v kateri se ne sme pozabiti na socialno šibkejše.

Sveženj Pripravljeni na 55 poudarja nekaj področij, pri čemer Trgovanje z emisijami (sistem ETS) ostaja temelj podnebne politike EU. Znotraj tega onesnaževalec plača za povzročeno škodo, vključene pa so tudi tržne spodbude za zmanjšanje emisij. Ostala področja predstavljajo tudi Uredba o delitvi prizadevanj, Mehanizem za ogljično prilagoditev (CBAM) pa obravnava selitve industrije EU v tretje države, ki emisij ne omejujejo. Sveženj bodo poleg sveta za okolje obravnavali tudi ministri na svetu za promet in energijo (TTE) ter svet za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN).

COP26 v Glasgowu

V popoldanskem času neformalnega srečanja so ministri govorili od mednarodni podnebni konferenci COP26 v Glasgowu, ki bo na področju prizadevanj za povečanje podnebne ambicije na svetovni ravni ključni mejnik. Minister Vizjak je poudaril, da je potrebno naslednje mesece priprav učinkovito izrabiti, če želimo v Glasgowu doseči napredek za doseganje ciljev Pariškega sporazuma na področju blaženja, prilagajanja in financiranja. Ključno za doseganje zadanih ciljev bo tesno sodelovanje v okviru mednarodne skupnosti, zato si bo Slovenija kot predsedujoča Svetu EU prizadevala za čim bolj uspešen izid konference COP26 in tesno sodelovala s predsedujočo državo COP26, Združenim Kraljestvom in poslancem parlamenta Združenega kraljestva Alokom Sharmo. Slednji je poudaril, da je COP26 za uresničitev Pariškega sporazuma zadnja možnost.

Nalaganje
Nazaj na vrh