Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okoljski poziv papeža, patriarha in anglikanskega primasa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2021 / 09:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okoljski poziv papeža, patriarha in anglikanskega primasa
Papež Frančišek in anglikanski primas Welby med avdienco novembra 2019 FOTO: Vatican Media

Okoljski poziv papeža, patriarha in anglikanskega primasa

Papež Frančišek, ekumenski pravoslavni patriarh Bartolomej I. in anglikanski primas Justin Welby so v skupnem sporočilu ob letošnjem času stvarstva izrazili željo po večjih prizadevanjih za zaščito okolja.

»Prvič se je zgodilo, da se vsi trije čutimo prisiljeni skupaj spregovoriti o nujnosti okoljske trajnosti, o njenih učinkih na naraščajočo revščino in o pomenu globalnega sodelovanja,« je zapisano v dokumentu, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu. Vsak posameznik bi moral – ne glede na vero in svetovni nazor – »prisluhniti kriku zemlje in ubogih, premisliti o lastnem početju in darovati osmišljeno žrtev za zemljo, ki nam je dana od Boga«.

Podnebne spremembe niso zgolj izziv za prihodnost, temveč neposredno in nujno vprašanje preživetja.

Naše dosedanje ravnanje je privedlo do izgube biotske raznovrstnosti, onesnaženosti okolja in podnebnih sprememb, so kritični cerkveni voditelji: »Skrajne vremenske in naravne katastrofe v zadnjih mesecih nam z vso silo in za ceno človeških življenj znova kažejo, da podnebne spremembe niso zgolj izziv za prihodnost, temveč neposredno in nujno vprašanje preživetja.« Ob tem najvišjo ceno plačujejo ravno ubogi, čeprav nosijo najmanj krivde za vse povzročene spremembe.

Mnogi še vedno ravnajo izredno sebično in skorajda ne kažejo zanimanja za sočloveka ali meje našega planeta. »Svoje življenje, delo in porabo denarja bi morali usmeriti v velikodušnost in pravičnost, ne pa v sebično kopičenje dobička,« opozarjajo cerkveni voditelji.

Ali bo papež v letošnji jeseni obiskal Glasgow?

Vsi trije skupaj pozivajo k molitvi za podnebni vrh v letošnjem novembru. Ob tem mediji že dlje časa ugibajo tudi o morebitnem papeževem obisku v škotskem Glasgowu, kjer se bodo voditelji držav podpisnic podnebne konvencije Združenih narodov (COP26) zbrali na 26. redni konferenci. Škotska škofovska konferenca je obisk svetega očeta že napovedala, iz Vatikana pa potovanja na Otok doslej še niso potrdili.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh