Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okrogla miza o Fortunacijanu Oglejskem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 04. 2021 / 05:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2021 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okrogla miza o Fortunacijanu Oglejskem

Okrogla miza o Fortunacijanu Oglejskem

Sodelovali bodo Miran Špelič, Lukas Dorfbauer, Rajko Bratož, Jan Dominik Bogataj in Doroteja Novak.

Knjiga je izšla v zbirki Cerkveni očetje XX.



»Fortunacijan Oglejski vabi k vznemirljivi pustolovščini, ki se z odkritjem njegovega dela šele dobro začenja, saj moramo za razumevanje njegove osebnosti in kontekstualizacijo besedila vstopiti v napeto zgodovinsko dogajanje, prepleteno s političnimi spletkami, doktrinalnimi spori, velikimi osebnostmi pozne antike ter rosnimi poskusi razlage Božje besede.«

Danes ob 19. uri prek zooma

To je le ščepec vsebine knjige »Fortunacijan Oglejski: Razlage evangelijev«, ki je povod za okroglo mizo, ki jo danes, v torek, 20. aprila 2021, ob 19. uri na zoom povezavi TUKAJ pripravljata Celjska Mohorjeva družba in Inštitut za patristične študije Victorinianum Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Kdo bo sodeloval?

Na okrogli mizi bodo sodelovali moderator pogovora doc. dr. Miran Špelič, ki bo prispeval tudi uvodne misli, Lukas J. Dorfbauer, ki bo spregovoril o odkritju besedila, akad. dr. Rajko Bratož o zgodovinski perspektivi, Jan Dominik Bogataj o eksegetskem in teološkem vidiku ter Doroteja Novak o izkušnji prevajalke.

Najstarejši latinski komentar evangelijev

Fortunacijanovo delo, najdeno šele leta 2012, po 15 stoletjih pozabe odkriva najzgodnejšega oglejskega očeta in prinaša bržčas najstarejši latinski komentar evangelijev, hkrati je izjemnega pomena za proučevanje začetkov latinske krščanske eksegeze.


Okroglo mizo bo uvedel in moderiral dr. Miran Špelič. FOTO: Tatjana Splichal


Iz recenzije

»Nedavno odkritje celotnega rokopisa dela Razlage evangelijev iz sredine 4. stoletja je dragocena pridobitev za ves svet, posebno simbolno vrednost pa ima za Slovenijo, ki je zgodovinsko močno povezana z Oglejem. Monografija po zgledni znanstveni metodi izčrpno predstavi zgodovinske okoliščine škofovega delovanja in značilnosti njegove eksegeze,« tako o knjigi recenzent akad. dr. Jože Krašovec.

V zbirki Cerkveni očetje XX

Knjiga je sicer v prevodu Doroteje Novak, s spremno študijo Jana Dominika Bogataja, predgovorom dr. Lukasa J. Dorfbauerja in z jezikovnim pregledom dr. Cvetke Rezar izšla v zbirki Cerkveni očetje XX, ki jo ureja dr. Miran Špelič.

»Redka ptica celo v svetovnem merilu«

»V monografiji, ki predstavlja redko ptico celo v evropskem in svetovnem merilu, je s svojimi besedili in obsežno študijo prvič predstavljen eden prvih eksegetov v vrstah latinsko pišočih kristjanov, nekak nadaljevalec dela petovionskega predhodnika Viktorina. Ustrezno in suvereno je podčrtana nujnost razlikovanja med teološkim in (cerkveno)političnim opredeljevanjem Fortunacijana in drugih škofov. Zaradi svoje pionirske narave bo znanstvena monografija nedvomno koristna za teologe, klasične filologe, zgodovinarje in cerkvene zgodovinarje, končno pa naj besedilo najde bralce tudi med širšim občinstvom,« pa je v recenziji zapisal dr. Aleš Maver.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh