Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okrogli jubileji in obisk pri rojakih v daljni deželi

Za vas piše:
Renato Podbersič ml.
Objava: 05. 03. 2024 / 12:55
Oznake: Maša, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2024 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okrogli jubileji in obisk pri rojakih v daljni deželi
Romanje avstralskih rojakov v Marijino romarsko svetišče Marian Valley v Kraljičini deželi (Queensland). FOTO: Zbirka p. Cirila Božiča in Marije Anžič

Okrogli jubileji in obisk pri rojakih v daljni deželi

Frančiškan pater Ciril A. Božič sedaj deluje v samostanu v Kamniku. Pred tem pa je, skupaj z manjšimi presledki, vsega skupaj skoraj trideset let nudil duhovno oskrbo rojakom v Avstraliji, v Sydneyu in Melbournu ter seveda po mnogih drugih oddaljenih mestih.

Ob koncu januarja se je skupaj s pastoralno sodelavko Marijo Anžič odpravil na pot in ob priliki svoje 70. obletnice znova obiskal rojake pod Južnim križem. Sprejeli so ju slovenski patri, ki delujejo med Slovenci na tej daljni celini: p. David Šrumpf (Adelaide), p. Simon Peter Berlec (Melbourne) in p. Darko Žnidaršič (Sydney).

Srečanje z rojaki na vrtu slovenskega doma Triglav v Sydneyu. FOTO: Zbirka p. Cirila Božiča in Marije Anžič

Obiska p. Cirila in Marije, ki je tudi 19 let delovala kot pastoralna sodelavka v slovenskem misijonu v Melbournu in kot tehnična urednica ter oblikovalka revije Misli-Thoughts, so se razveselili tudi številni rojaki, ki že desetletja negujejo slovenstvo daleč od domovine. Skupaj z Marijo sta obiskala vse tri večje slovenske skupnosti in njihova duhovna središča: Adelaide, Sydney in Melbourne. Nadpovprečen obisk pri slovenskih svetih mašah v Adelaidi, Sydneyu, Wollongongu in Melbournu ter prijetno druženje potem, so zgovoren dokaz, da rojaki še niso pozabili neutrudnega delovanja p. Cirila in Marije ter da še vedno cenijo njuno dolgoletno skrb zanje.

V sredo, 7. februarja 2024, so se vsi štirje patri – p. Simon Peter, p. Darko, p. David, p. Ciril – zbrali skupaj s slovenskim občestvom na romarskem kraju Marian Valley, uro vožnje z avtom zahodno z Gold Coasta (Surfers Paradise, Queensland). Skupaj so darovali sv. mašo, zatem pa so se v procesiji napotili do slovenske kapelice Marije Pomagaj ter se fotografirali ob spomeniku sv. Janezu Pavlu II. Skupaj so se odpeljali v bližnje mesto, kjer je vodstvo slovenskega društva Planinka iz Brisbana vse romarje počastilo s kosilom, med katerim so nazdravili p. Davidu, ki je ta dan dopolnil 60 let.

Zahvalna sv. maša v slovenskem duhovnem središču Kew v Melbournu. FOTO: Zbirka p. Cirila Božiča in Marije Anžič

V soboto, 17. februarja, pa so se rojaki iz Melbourna in Geelonga udeležili postnega romanja v romarsko središče Ta Pinu. Skupaj so pomolili ob slovenski kapelici in se udeležili slovenske sv. maše. Sledilo je veselo druženje, odmevala je tudi slovenska pesem.

Precej veselja je prinesel obisk p. Cirila in Marije rojakom v Avstraliji. Naj jih zvestoba rodu in veri še naprej vodita pri njihovem delovanju in skrbi za ohranjanje slovenstva v deželi kengurujev.

Nalaganje
Nazaj na vrh