Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okrožnica ‘Ljubezen v resnici’ kot zemljevid za poslovneže

Objava: 13. 07. 2009 / 13:46
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Okrožnica ‘Ljubezen v resnici’ kot zemljevid za poslovneže

Ameriški katoliški dnevnik za poslovneže pozitivno ocenjuje papeževo najnovejšo okrožnico

Karen Walker, ustanoviteljica ameriškega katoliškega dnevnika za poslovneže, se je odzvala na objavo zadnje okrožnice papeža Benedikta XVI. z naslovom ‘Ljubezen v resnici’ in jo označila kot ‘uporaben in praktičen zemljevid za vse človeštvo’, ki bi ga morali prebrati vsi poslovneži.

S povsem poslovnega stališča papeževo okrožnico imenuje ‘Božji dar’, saj po njenem mnenju prinaša ‘razkrite in naravne resnice’, ki se nanašajo na socialna in politična vprašanja današnjega časa, od financ, preživljanja, tržne ekonomije, socializma, do razlik med dobrodelnostjo in pridobitnimi dejavnostmi. Kot pravi Walkerjeva, papež nedvoumno pojasnjuje, da bi ločitev osnovnih vodil od vseh teh vprašanj, od predlaganih poslovnih, socialnih ali ekonomskih ukrepov, ogrozila moške, ženske in otroke, ki naj bi jim ti ukrepi pomagali.

Walkerjeva kot osnovno vodilo okrožnice izpostavlja ‘nesporni smisel’ vsakega človeka, da je ‘ustvarjen in dokončno izpolnjen le v Bogu’. Omenja tudi poudarek okrožnice na dostojanstvu vsakega človeka, kar naj bi bila primarno vodilo vsakega socialnega, političnega in gospodarskega vprašanja. Vse te misli so osnovni temelj za rešitve, ki jih lahko predlaga kdorkoli, ne glede na vpliv. ‘Ljubezen v resnici’ je zemljevid za vse človeštvo, predstavljen na način, ki je takoj uporaben in praktičen za reševanje vseh perečih vprašanj današnjega časa.

Kot pojasnjuje Walkerjeva, nam papež vedno znova kaže, da se reševanje vsakega problema lahko sprevrže v služenje zgolj človeškim ciljem, z namenom, da bi manipulirali z določeno skupino ljudi proti njihovi volji, da bi jih prevarali ali pa jim preprečili njihova prizadevanja za najvišje dobro. V vsakem primeru, piše papež, smo bitja, ki svojo izpolnitev, zadovoljstvo in smisel najdemo le v Bogu. In po tem se merijo vsa naša dejanja.

Povsem praktičen izid papeževih naukov je po mnenju Walkerjeve sledeč: kadar v obravnavanju človeka nista navzoča pristna ljubezen in spoštovanje človekovega dostojanstva, ki temelji na pristnem razumevanju Boga in človeka, pa naj gre za obravnavanje poslovnih, dobrodelnih, političnih, okoljevarstvenih, socialnih ali gospodarskih vprašanj, potem vsekakor sledi določena stopnja uničenja nedolžnega človeškega življenja ali družbe.

Walkerjeva tudi izpostavlja, kako papež Benedikt XVI. poudarja hvaležnost kot odgovor na dar človeškega življenja in Božjega daru nam, ljudem. Okrožnica nam, nadaljuje, ponuja univerzalna merila, po katerih naj bi merili poslovno delovanje in reševanje vseh ostalih, denimo političnih, socialnih, gospodarskih in družinskih vprašanj. Zato okrožnico toplo priporoča v branje vsem poslovnežem, še posebej katoličanom, saj jih pri njihovem delovanju v odgovornosti in dolžnosti lahko vodi do Kristusa. Če Boga iz svojega delovanja izključimo, je to narobe in nevarno. Če pa ga, po drugi strani, upoštevamo na vseh ravneh življenja, bo od tega imela koristi celotna družba.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh