Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oktet Deseti brat prepeval na Češkem

Za vas piše:
Rado Čuk
Objava: 08. 06. 2023 / 13:24
Oznake: Dogodek, Kultura, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2023 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oktet Deseti brat prepeval na Češkem
Člani okteta Deseti brat v kraju Osenice, pred rojstno hišo Antona Foersterja, ki je danes muzej. FOTO: Osebni arhiv Rada Čuka

Oktet Deseti brat prepeval na Češkem

Majhna vasica Osenice, približno 70 kilometrov od Prage, je v soboto, gostila že 21. glasbeni festival, ki je posvečen Foersterjevi glasbeni rodbini. Kot avtorja prve slovenske opere - Gorenjski slavček - skoraj vsi poznamo Antona Foersterja, ki je bil po rodu Čeh, vendar je glavnino svojega življenja, kar 49 let preživel v Sloveniji.

Njegov opus skladb in zaslug je zelo obsežen, a naj bo dovolj, če navedemo, da je bil regens chori v ljubljanski stolnici, da je postavil orglarsko šolo, Cerkveni glasbenik in s cecilijanskim gibanjem v Cerkev vrnil resno glasbo.

Na povabilo slovenskega veleposlaništva v Pragi

Oktet Deseti brat iz Ljubljane je s slovenske ambasade v Pragi, ki je bila sopokroviteljica dogodka, že pred meseci prejel povabilo, da se kot zastopnik Slovenije udeleži tega festivala. Pripravili smo program, se nekoliko poučili o velikem Antonu Foersterju (1837-1926) in doživeli lepoto srečanja z doslej neznanimi kraji in ljudmi.

Šest zborov

Na festivalu so sodelovali štirje uveljavljeni češki mešani zbori, med katerimi so se trije ponašali z datumom ustanovitve leta 1860, ženski zbor iz Košic na Slovaškem ter naša moška zasedba iz Slovenije.

Začelo se je ob 9. uri s sveto mašo, ki ji je sledila glasbena predstavitev posameznih pevskih skupin. Povabljeni smo bili na slavnostno kosilo in si izmenjali simbolična darila ter seveda zapeli. Popoldanski program je potekal zunaj v amfiteatru. Nastopilo je vseh šest skupin s pretežno narodnim in šaljivim pevskim programom ter skupnimi zaključnimi pesmi. Trajalo je tri ure.

Oktet nastopil v gotski cerkvi sv. Marije Magdalene

Vsi pevci so bili nato povabljeni na večerjo, ki je bila namenjena tudi spoznavanju in neke vrste priprava na (najbogatejši) večerni program, ki se je odvijal na dveh lokacijah. Oktet je nastopil v gotski cerkvi sv. Marije Magdalene v Sobotki, skupaj s pevkami s Slovaške (Českeho spolku) in mešanim zborom Hlahol Nymburk, je izvajal izključno slovenski sakralni program. Poseben prispevek je z nekaj izjemnimi točkami prispevala domačinka, mlada sopranistka Jana Ryklova.

Ob povratku še v Prago

Nedeljska vrnitev je potekala prek Prage, v kateri so nas očarali Hradčani s Plečnikovimi sledovi ter orgelski zvoki v katedrali sv. Vida, ki smo jo obiskali in se udeležili svete maše na praznik Sv. Trojice.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh