Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okusna velikonočna potica

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 31. 03. 2021 / 14:47
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2021 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okusna velikonočna potica

Okusna velikonočna potica

Dva recepta za »malo drugačno« velikonočno potico.

FOTO: Tatjana Splichal.


Velikonočne praznike brez potice si težko predstavljamo. Pa so vsi recepti za potico že napisani? Verjetno ne. Najraje sicer pečemo orehovo, morda še lešnikovo ali mandljevo. Še kokosove se polotimo večkrat kot rožičeve. A rožičeva potica nas ponese nazaj v čas, ko ni bilo samoumevno, da je vsega na pretek.

Iz našega arhiva smo izbrskali dva recepta za »malo drugačno«, a nadvse okusno velikonočno potico. Če se tudi vi pripravljate na peko, je letos odlična priložnost, da ju preizkusite.

Rožičeva potica z datlji

Za testo:

500 g bele pšenične ali pirine moke (lahko je tudi črna)
2 žlici masla ali olja
1 žlica žganja (ni nujno, da je rum)
2 žlici medu ali sladkorja
1 jajce
2 do 2,5 dl mleka
ščepec soli, 21 g kvasa (pol kocke)

Za nadev:

250 g mletih rožičev
200 g drobno naribanih olupljenih jabolk (eno večje ali dve manjši jabolki)
150 g datljev
2 dl vroče vode
drobno naribana lupina 1 ekološko pridelane limone
1/4 žličke vanilje v prahu ali 2 vaniljeva sladkorja, 1/2 žličke cimeta
1/2 žličke kardamoma (če ga imamo)
0,5 dl sladke smetane
0,5 dl sladke smetane za premaz testa in potice


FOTO: Pexels.

Kvas nadrobimo v skledo z moko. Če je svež in bomo mešali strojno, predhodna priprava kvasca sploh ni potrebna. Če bomo mešali ročno ali imamo kvas vprašljive kvalitete, pripravimo kvasec z malo medu ali sladkorja in mlačnega mleka.

Počakamo, da naraste in vmešamo v testo. Jajce razžvrkljamo z mlačnim mlekom, ki mu dodamo žganje, maslo ali olje, solimo in vgnetemo voljno testo, ki ne sme biti ne premehko, vsekakor pa ne pretrdo.

Testo v skledi pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati na toplem tako dolgo, da doseže dvojno velikost, to je približno pol ure, odvisno od temperature testa in prostora.

Medtem pripravimo nadev. Datlje stresemo v vrč sekljalnika in zalijemo z vročo vodo. Vklopimo na najvišjo hitrost in meljemo tako dolgo, da nastane kašasta zmes. Dodamo rožiče, drobno naribana olupljena jabolka, drobno naribano lupino limone, vanilijo, cimet, kardamom in sladko smetano.

Nič ni narobe, če teh dišav nimamo. Rožiči imajo zelo močan duh in jih tako ali tako prekrijejo. Nadev je lepo mazljiv. Brez skrbi, potica bo zaradi datljev dovolj sladka.

Vzhajano testo stresemo na pomokano desko. Testo razvaljamo na pravokotnik velikosti 55 x 40 cm, premažemo s sladko smetano in po testu enakomerno razporedimo nadev. To je za lep izgled potice zelo pomembno.

Potico zvijemo tako, da dobimo ožji, a debelejši zvitek, torej po ožji stranici (40 cm). Robove odrežemo in jih spečemo posebej.

Nato zvitek sklenemo v krog, pokrijemo z namaščenim in z moko potresenim pekačem (če uporabljamo silikonskega, ga ni treba mastiti) in skupaj s podlago za valjanje obrnemo. Če imamo težko leseno podlogo, pod potico potisnemo pločevinast pladenj ali trd karton.

Če je potrebno, potico v modelu še malce popravimo in pokrijemo s prtičem, da vzhaja. Vzhaja naj pol ure, nato jo na tri centimetre prepikamo do dna, najlažje s paličico za ražnjiče.

Prvih 10 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 °C, nato pa temperaturo znižamo na 185 °C in pečemo še 30 do 35 minut.

Pečemo brez kroženja zraka, na dno pečice pa položimo široko skodelo vode. Pečeno potico pustimo v modelu še 5 minut, nato jo zvrnemo na rešetko, morda kar tisto iz pečice, in pustimo, da se popolnoma ohladi.


FOTO: Tatjana Splichal.

Kokosova potica s kakavom

Testo:

500 g pšenične bele moke
50 g grenkega kakava
20 g kvasa
Ena četrtina litra mlačnega mleka
4 žlice sladkorja
3 rumenjaki
80 g masla
ščepec soli

Nadev:

5 dl sladke smetane
300 g kokosove moke
200 g sladkorja
3 rumenjaki
sneg 6 beljakov
izpraskan stržen pol vanilje ali vaniljev sladkor
kisla smetana za premaz


FOTO: Pexels.

Za kvasni nastavek zmešamo 3 žlice mlačnega mleka, kvas, žlico sladkorja in žlico moke. Počakamo, da nastavek naraste in ga zmešamo v presejano moko, zmešano s kakavom.

Dodamo preostalo mleko, stopljeno maslo, rumenjak in sol ter zamesimo srednje trdo testo, ga položimo v skledo in pokrijemo s krpo.

Vzhaja naj tako dolgo, da se količina testa podvoji. To je okoli pol ure, glede na temperaturo prostora. Če nam preveč vzhaja, ga raje znova pregnetemo in počakamo, da še enkrat naraste.

Za nadev kokosovo moko prepražimo na ponvi brez maščobe, da zadiši. Vmešamo smetano, polovico sladkorja in dišave. Posebej stepemo beljake v trd sneg, dodamo preostali sladkor, še malo mešamo z mešalnikom, dodamo rumenjake in vmešamo v kokos.

Masa mora biti mazava, ne presuha. Če je potrebno, nadevu dodamo še malo smetane.

Kakavovo testo tanko razvaljamo na velikost večjega prtiča in namažemo z nadevom. Po daljši strani ga tesno zvijemo in položimo v namaščen, z drobtinami poprašen okrogel model.

Če se odločimo za peko ravnih potic, razvaljamo ožje in daljše testo, nadevano potico prerežemo čez pol in položimo v namaščen pekač. Spoje premažemo z oljem, da se potici ne sprimeta.

Pustimo, da ponovno vzhaja 20 minut. Vzhajano potico prebodemo na več koncih in pomažemo z mešanico vode in kisle smetane, da skorja ostane voljna.

Postavimo v vročo pečico. Prvih 10 minut pečemo pri temperaturi 200 °C, nato znižamo na 180°C in pečemo še 40 minut.

Pečico izklopimo in pustimo stati še 5 minut. Pustimo stati še 10 minut in zvrnemo na desko. Pustimo, da se ohladi, posujemo s sladkornim prahom in razrežemo na kose.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh