Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijec

Objava: 25. 07. 2012 / 16:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Olimpijec

Guor Marial, 28-letni južnosudanski maratonec, je po poročanju angleški medijev tik pred začetkom olimpijskih iger v Londonu izvedel, da bo na njih lahko nastopil, čeprav nima potnega lista in vsaj uradno tudi ni državljan nobene države.

Gour je tekel že v otroštvu. Spominja se, kako mu je tek spremenil življenje, ko je pri osmih letih uspel pobegniti iz taborišča, v katerem so otroci prisilno delali. Naslednjič je pobegnil še veliko dlje –iz rodne države, kjer že dolga leta divja vojna, je kot begunec prebežal v ZDA. Čeprav ima tam zdaj stalno prebivališče, državljanstva še ni prejel. Na olimpijadi bi lahko nastopil kot predstavnik (severnega) Sudana, a tega ni želel, saj je zaradi vojne, za katero je ta država (so)odgovorna, izgubil 28 sorodnikov.

Južni Sudan kot novo nastala država še nima nacionalnega olimpijskega komiteja, kar je eden izmed pogojev za nastop športnika pod zastavo te države na olimpijskih igrah. Marial kljub nepričakovani podpori mednarodnega olimpijskega komiteja v Londonu tako ne bo mogel tekmovati kot predstavnik Južnega Sudana. Čeprav bo (kot prvi športnik v zgodovini) nastopil pod olimpijsko zastavo, je za Associated Press povedal: »Sanje so se mi uresničile. To je upanje za Južni Sudan.«

Seveda pa pridobitev dovoljenja za nastop pod olimpijsko zastavo ni bila preprosta. Uspelo mu je šele po pozivu, ki ga je Mednarodnemu olimpijskemu komiteju poslala ameriška senatorka Jeanne Shaheen. Kasneje so enako možnost, torej nastop pod olimpijsko zastavo, dovolili še trem športnikom iz Nizozemskih Antilov, še poroča Associated Press.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh