Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijska bakla tudi v Županovi jami

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 05. 2021 / 04:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Olimpijska bakla tudi v Županovi jami

Olimpijska bakla tudi v Županovi jami

Včeraj je minilo 95 let od odkritja lepotice dolenjskega krasa na poti od Grosupljega proti Turjaku.

Olimpijska bakla je med potjo po Grosupljem s pomočjo Maruše Mišmaš obiskala tudi Županovo jamo. FOTO: Peter Zakrajšek



Včeraj je minilo natanko 95 let od odkritja lepotice dolenjskega krasa, Županove jame v bližini Grosupljega, na pol poti proti Turjaku. Josip Perme, župan tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem, se je namreč 26. maja 1926 s sinom in njegovim vrstnikom spustil v ozko brezno raziskat, kaj skriva tamkajšnji podzemni svet.

»Nepremično smo gledali podzemsko krasoto«

»V trenutku, ko sem nameraval dati ukaz, da se podamo na prosto, ugledam še eno votlino, v kateri sem opazil kapnike. Splezam po skali, spremljevalca za menoj, in pridem v krasno dvorano, v kateri se blešči na tisoče kapnikov. Polagoma gremo v breg in pridemo do velikega kapnika, zdaj imenovanega Spomenik neznanemu junaku. Bili smo vsi presrečni, nepremično smo stali in gledali podzemsko krasoto.«


Županova jama praznuje 95 let od odkritja. FOTO: Peter Zakrajšek


Ob koncih tedna, po dogovoru tudi med tednom

Njegov pogum prestopiti meje neznanega je bil bogato poplačan. Že kmalu so namreč odkrili prve od sedmih dvoran, ki jih danes lahko obiščete (ob sobotah in nedeljah ob 11., 13. in 15. uri, med tednom pa po dogovoru), tudi če niste vešči jamarskih spretnosti, v njih doživite veličino narave in povsem od blizu spoznate kraške pojave.

Električna razsvetljava od leta 1936

Že leta 1927 je bila namreč jama pripravljena na sprejem prvih obiskovalcev, večje spremembe pa doživela v letu 1935, ko so z umetnim prekopom povezali Ledenico in novo odkrite predele in tako poenostavili vstop za obiskovalce. Leto pozneje je jama dobila električno razsvetljavo.

Z referendumom preimenovana

Po 2. svetovni vojni so leta 1951 obnovili poškodovano infrastrukturo in spet začeli organizirana turistična vodenja, jamo pa so preimenovali v Taborsko jamo. Ime se je obdržalo do leta 1996, ko so jo po referendumu med domačini z občinskim odlokom prekrstili v Županovo jamo, ki je danes ena od manjših za turistični obisk urejenih kraških jam v Sloveniji. A tudi najlepših!


Prestol kralja Matjaža v Županovi jami. FOTO: Peter Zakrajšek


Mednarodno leto jam in krasa

V Mednarodnem letu jam in krasa, ki opozarja na pogosto spregledan pomen kraških območij za človeštvo, je Županovo jamo obiskala tudi slovenska olimpijska bakla, s katero dva meseca pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu tečejo po vseh 222 slovenskih občinah.

Maruša Mišmaš z olimpijsko baklo v jamo

Skozi občino Grosuplje so jo ponesli članice in člani grosupeljskih športnih društev, sledila je razburljiva pot v podzemlje Županove jame. Do Velike dvorane z mogočnimi kapniškimi strukturami jo je prinesla grosupeljska tekačica Maruša Mišmaš Zrimšek, državna prvakinja v teku na 3000 metrov z zaprekami, za katero razgiban teren ni bil ovira, prej delček priprav na olimpijski nastop.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Jama, ki jo je odkril župan

Maruša Mišmaš: »Zaupajte si, bodite si zvesti«

Županova jama

Odkriti novi (kilo)metri Predjame

Nalaganje
Nazaj na vrh